Korunk egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, az 5G napjainkban indul világhódító útjára. Éppen akkor, amikor az emberiség egy világjárvánnyal szembesül. A kettő találkozása számos dologra megtanított minket: a korábban soha nem látott, rendkívüli helyzetben a digitalizáció remekül helytállt. Bebizonyosodott, hogy új digitális megoldásokra van szükségünk, és ebben az 5G kiváló partner. Két évszázada a félelmekre építő álhírek térhódítása a gépromboláshoz vezetett, és ez arra tanít bennünket, hogy az 5G hálózatok kiépítését a bizalomépítéssel kell kezdenünk. A járvány okozta gazdasági károk enyhítésében az 5G hálózatfejlesztések adófizető magyar munkahelyeket teremtenek. Az 5G és a mesterséges intelligencia előttünk álló évtizedében az együttműködésre nagyobb szükségünk lesz, mint valaha.

Korunk egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, az 5G napjainkban indul világhódító útjára, éppen akkor, amikor az emberiség egy világjárvánnyal szembesül.

A koronavírus nem várt helyzet elé állította a világot és emberek millióinak kellett egyik napról a másikra megváltoztatniuk mindennapi életüket. Magyarországon a lakosság mintegy 30%-ának kellett digitális oktatásra és digitális munkarendre átállnia 2020. tavaszán és közel 2,5 millió nyugdíjas korú honfitársunknak kellett új kapcsolattartási formákat megtanulniuk és megszokniuk, hogy biztonságban lehessenek a járvány idején. A hazai mobil- és vezetékes távközlési hálózatok kiváló állapotának és a digitalizációnak köszönhetően az ország sikeresen át állt a digitális munkarendre és oktatásra, így csökkentve a leállás okozta gazdasági visszaesést is. Az elmúlt időszakban a digitális alkalmazások és szolgáltatások használata is nagy ütemben növekszik, emberek milliói használnak olyan digitális megoldásokat, amelyeket korábban nem, vagy csak hírből ismertek.

Ez az új élethelyzet megmutatta, hogy a digitalizáció jegyében szükség van az új megoldásokra, az új technológiákra, így az 5G-re is. Az előző generációs mobiltechnológiákhoz képest az 5G képességei nagyságrendekkel jobbak, a korábbiakhoz képest jóval nagyobb csúcssebességre képes, jelentősen nagyobb számú eszköz egyidejű kiszolgálása mellett. Az 5G a mobilkapcsolatot szinte valós időben, ultramagas megbízhatóság mellett biztosítja. A következő évtizedben az 5G az életünk számos területén hoz alapvető változásokat, akár egy járvány-vagy katasztrófahelyzet kezelésében is.

A világjárvány még inkább felerősítette az emberekben az ismeretlentől való félelmet, így sok valótlan és abszurd rémhír, összeesküvéselmélet látott napvilágot az 5G technológiával kapcsolatban. Fel kell hívnunk egymás figyelmét, hogy nem ülhetünk fel kattintásvadász álhírportáloknak és nem oszthatunk meg gondolkodás nélkül összeesküvés-elméleteket. Higgyünk a tudománynak és tudósainknak, akik szintén nyomatékosítják, hogy az 5G hálózatok nem terjesztik a koronavírust.

Azt is fontos kihangsúlyoznunk, hogy az ember által több mint száz éve használt elektromágneses sugárzás mértékét szigorú egészségügyi határértékek alatt kell tartani mindenütt a világon, amit a magyar hatóságok évi közel négyszáz mérése is bizonyít számunkra, hogy hazánkban nincs határértéktúllépés a korábbi generációs és az 5G adótornyok esetében sem. Emellett az elektromágneses tér emberre gyakorolt hatásainak vizsgálata az egyik legjobban kutatott terület, amelyet a WHO, az az Egészségügyi Világszervezet javaslatára a jövőben is elsődleges kutatási területként kezelnek. Ezek is azt mutatják, hogy az 5G hálózatok hazai kiépítését bizalomépítéssel kell kezdenünk.

A koronavírusjárvány rég nem látott negatív hatást gyakorolt az egész világgazdaságra, amelyet megfelelő intézkedésekkel kell kezelni. A beruházások élénkítése megfelelő eszköz sok ország gazdaságának újraindításához.  A távközlési hálózatok kiépítése, így az 5G hálózatoké is jelentős beruházásokat igényelnek, amelyek komoly hányada magyar vonatkozású, hazai vállalkozásoknak ad munkát és adófizető magyar munkahelyeket teremt. A megépülő 5G hálózatok hosszútávú eredményeinek köszönhetően a magyar gazdaság szereplői hatékonyabbá és versenyképesebbé válhatnak, így a magyar nemzetgazdaság is versenyképesebbé válik.

A járvány arra is megtanított minket, hogy a korábbiaknál jóval komolyabban együtt kell működnie számos szakterületnek. Különösen így lesz ez az 5G és a mesterséges intelligencia évtizedében is, ahol a digitalizáció e két területe közösen forgatja fel jó értelemben – saját életünk mellett – számos nemzetgazdasági ágazat eddigi működését és teszi őket hatékonyabbá, versenyképesebbé.

Forrás: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20200619_otrol_a_hatra_a_jarvany_het_tanulsaga_avagy_mit_hoz_nekunk_az_5g