Az elkövetkező évtizedben a szupergyors 5G hálózat kulcsfontosságú szerepet játszik a mezőgazdasági ágazatokban a terméshozam maximalizálásában, miközben minimálisra csökkenti a munkaerőigényt. Az intelligens és precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a gazdák számára, hogy még több információval rendelkezzenek és még hatékonyabban tudjanak termelni. Az 5G megjelenése jelentősen átrajzolja majd a mezőgazdasághoz köthető munkahelyek jellegét is. Az IoT-n alapuló felhőszolgáltatás az 5G hálózaton belül rugalmas és hatékony megoldásokat kínál az intelligens gazdálkodáshoz. Ez lehetővé teszi a különféle vezető nélküli eszközök használatát és a mezőgazdaság automatizált, energiatakarékos, környezetbarát működését.

Az elemzésben a szerzők bemutatják, hogy a pilóta nélküli repülőgépek (UAV-ok), azaz drónok miként tudnak a leghatékonyabban részt venni a termelésben, miért előnyös a használatuk. A felhőalapú adatgyűjtésnek, feldolgozásnak, elemzésnek köszönhetően miért optimalizálható a termelés (pl. talaj nedvességének vagy időjárási adatoknak az elemzésével). Rámutat, hogy a precíziós szenzoroknak köszönhetően valós idejű monitoringtevékenységet tudnak végezni a gazdák például az AR- és a VR-technológiák használatával (növények és állatok esetében betegség felismerése okosszemüveggel). A szerzők arra is rávilágítanak, hogy az AI-alapú, gépi tanulásra alkalmas robotok például képesek a gyomok pontos felismerésére és eltávolítására egy adott régióban anélkül, hogy rongálnák a többi, egészséges növényt. A robotokat arra is lehet alkalmazni, hogy GPS segítségével navigáljanak az egész termőföldön, majd azonosítsák és összegyűjtsék a betakarításra kész gyümölcsöket és zöldségeket. Az adatelemzés és a felhőalapú tárolás előnyeit a következőképp összegzik: betegségek korai felismerése, időjárás előrejelzése és az éghajlatváltozással való megbirkózás támogatása, digitális talaj- és terméstérképezés, műtrágyaajánlások, rovarirtókra vonatkozó ajánlások, autonóm öntözőrendszer, hozam előrejelzése és trendjei.

A cikk szerzői szerint az intelligens gazdálkodás beruházási költségei jelentősen csökkennek majd az 5G-használat elterjedésének köszönhetően. A gazdálkodók felkészültek lesznek az intelligens gazdálkodásra, továbbá például képesek lesznek mobiltelefonjuk segítségével megjósolni és megelőzni a termésbetegségeket. A mobilszolgáltatók fizikai infrastruktúrájuk bővítésével jelentős mértékben hozzájárulnak az intelligens mezőgazdaság kiépüléséhez. Az érzékelők összegyűjtik a szántóföldekről az adatokat és a felhőben tárolják, elemzik őket. A kifinomult érzékelők hosszú élettartamú akkumulátorral egyre kisebbek és olcsóbbak, a hálózatok pedig intelligensebbek és biztonságosabbak lesznek. A „hálózatba kapcsolt gazdaságoknak” (connected farms) nevezett jövőbeni gazdaságok nagy mennyiségű adat összegyűjtésén, összehangolásán és elemzésén fognak alapulni, hogy a hatékonyság maximalizálásával fokozzák a termelékenységet.

Forrás: Yu Tang - Sathian Dananjayan -  Chaojun Hou et al.: A survey on the 5G network and its impact on agriculture: Challenges and opportunities, Computers and Electronics in Agriculture, Volume 180, 2021.