Mi az 5G?

Minek a rövidítése az 5G?

A „G” betű jelentése: generáció, az 5 pedig arra utal, hogy ez már az ötödik generációja a mobilkommunikációs rendszereknek. A számmal a mobiltechnológia fejlettségi szintjét jelölik, ez jelenti az egyes generációk közötti alapvető különbséget. A korábbi lineáris fejlődés után az 5G nagy ugrást jelent a 4G-hez képest.

Mit jelent az 5G?

Az 5G korunk egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely a távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett merőben új, innovatív szolgáltatások és üzleti modellek kialakulását segíti elő. Számos területen hoz különleges és lenyűgöző változásokat: a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben, az energiagazdálkodásban, a katasztrófavédelemben, a szórakoztatóiparban valamint a médiában is hamarosan érezhetjük hatását.

 

Mit tesz lehetővé az 5G?

A gyorsabb, kényelmesebb, megbízhatóbb jövőt. Rendkívül magas szinten szolgálja ki az egyre növekvő, mobilkommunikáción alapuló készülékek, berendezések, érzékelők internet- és adatigényét. A kiugró technológiai fejlődés lehetőségét adja az élet számos területén, többek közt az egészségügy, a közlekedés, az ipar, a katasztrófavédelem, valamint az okosváros fejlesztések esetében.

Miben más az 5G, mint a korábbi generációk?

Az 5G a 4G-hez képest akár több százszor nagyobb csúcssebességre lesz képes, egyszerre akár 1 millió eszközt tud kiszolgálni négyzetkilométerenként. Mindezt jóval gyorsabban, szinte valós időben teszi, ultramagas megbízhatóság mellett. Az 5G az eddigi leghatékonyabb mobiltechnológia.

Mitől hatékonyabb az 5G?

Az 5G technológia az általa használt frekvenciatartományoknak, a szoftver és hardver megoldásoknak, például antennáknak, végberendezéseknek, érzékelőknek, mobiltelefonoknak köszönhetően lesz hatékonyabb. Az 5G technológiai újdonságainak köszönhetően jelentősen javul majd az egységnyi sávszélességen átvitt adatmennyiség és az egységnyi sávszélességre jutó energiafelhasználás. 

Mikorra várható az 5G bevezetése Magyarországon?

Mikor érkezik az 5G Magyarországra?

Az 5G megérkezett. Az 5G eszközöknek és berendezéseknek köszönhetően javában zajlanak a hazai hálózatfejlesztések, melyek eredményeként ebben az évben minden szolgáltatónál elérhetővé válik az 5G. A használatára alkalmas mobiltelefonok is folyamatosan jelennek meg a piacon. Az 5G fejlesztések üteme kiegyenlített Európában, hazánk pedig elkötelezett a technológia minél gyorsabb elterjesztésében.

Mikor válhat tömegesen igénybe vehetővé?

Az 5G fejlesztések eredménye nem hirtelen változás, hanem egy folyamat, így az eszközök és a felhasználók is alkalmazkodni tudnak az újdonságokhoz. Valószínűleg mindössze néhány évre lesz szükség a technológia széles körű elterjedéséhez.

Mennyi idő múlva érintheti a változás a mobiltelefonokat?

2019-től már több magyarországi mobil szolgáltatónál elérhető 5G képes készülék. Az 5G hálózatok korai kiépítésének fázisa már 2019-ben elindult, és néhány éven belül mindenhol elérhető lesz. Elsőként a nagyobb sebesség előnyét hozza el jól érzékelhetően a telefonhasználóknak.

 

Milyen minősége lesz a magyar 5G mobilhálózatoknak?

Bátran kijelenthetjük, hogy világszínvonalú. Van mire építeni, hiszen a magyarországi mobilhálózatok minősége már most is a világ élvonalába tartozik, mind a letöltési sebességet, mind pedig az elérhetőséget illetően.

Milyen 5G fejlesztésekben vesz részt Magyarország?

A magyarországi 5G Koalíció munkájában jelenleg 80 piaci, tudományos és állami szereplő vesz részt. A világszínvonalú zalaegerszegi járműipari tesztpályán elindultak az 5G-re alapuló intelligens közlekedési esetek tesztelései. A tervek szerint létrejön egy 5G Kiválósági Központ is, ahol 5G-re épülő alkalmazások fejlesztése és tesztelése kezdődhet meg.

Milyen pozitív változásokat hoz az 5G a mindennapokban?

Hogyan könnyíti meg az életünket az 5G?

Az 5G első kézzelfogható előnye számunkra a nagy sávszélesség, azaz mobilinternetünk rendkívüli sebessége lesz. Így olyan szolgáltatások, alkalmazások elterjedése várható, amelyek ezt a nagy sebességet igénylik így például a 4K/8K felbontású, akár 360 fokos videók, online streamingek, VR (virtuális valóság) és AR (kiterjesztett valóság) szórakoztatóipari játékok megjelenése.

Az 5G új távlatokat, nagyobb biztonságot és innovatív megoldásokat hoz a gyógyászatban, a közlekedésben, a városok működtetésében, az iparban, valamint a sport és szórakoztatóipar területén.

Milyen fejlődést hoz az 5G a közlekedésben?

Az 5G-nek köszönhetően biztonságosabbá alakul a közlekedés, a szállítás és a logisztika. Valósággá válik a hálózatba kapcsolt, önvezető járművek elterjedése. A járművek közötti kommunikációnak köszönhetően kevesebb közlekedési baleset várható, megszűnhetnek a dugók és csökkenhet a károsanyag-kibocsátás.

 

Hogyan segíti a városok működtetésében az okos megoldások elterjedését az 5G?

A városok biztonságos üzemeltetése és gazdaságos működtetése is részben az 5G technológiára támaszkodik majd. A közlekedési lámpákban, csatornafedelekben, virágládákban, buszmegállókban, padokban elhelyezett érzékelők ezrei gyűjthetik a város üzemeltetéséhez szükséges adatokat, amelyeknek köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá válik a városi élet.

Hogyan könnyíti meg az 5G az iparban dolgozók munkáját?

A digitalizált és hálózatba kötött gépeknek, gyártósoroknak, üzemeknek köszönhetően az ipari termelésben is forradalmi megoldásokat hoz az 5G. Az ilyen gyárak - a vezeték nélküli gyártóelemeknek köszönhetően - akár pár óra leforgása alatt könnyedén átszerelhetők újfajta gyártásra, így valósággá válik az egyedi tömegtermelés. Az elhúzódó leltározási vagy raktározási feladatokat az 5G-vel kommunikáló drónok akár pár óra alatt elvégzik majd.

Milyen más technológiai érdekességeket hoz még az 5G?

Az 5G technológia jelentősen nagyobb kapacitásának köszönhetően bármi hálózatba köthető: futócipőnk, kerékpárunk, otthonunk, kedvenc háziállataink nyakörve vagy chipje, fontos eszközeink, küldeményeink, rendeléseink, melyek így a világon bárhol másodpercre pontosan nyomon követhetőek lesznek.

Hatással van az 5G az egészségünkre?

Milyen elven működik az 5G?

A legújabb generációs mobiltechnológia korunk egyik meghatározó újdonsága, mely napjainkban indul világhódító útjára. Az 5G jóval kisebb válaszidővel nagyságrendekkel gyorsabb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, jelentősen több végpont egyidejű kiszolgálása mellett.

A rádiózáshoz, televíziózáshoz, légiforgalmi irányításhoz, műholdak és radarok kommunikációjához hasonlóan az 5G ugyanúgy elektromágneses hullámokat használ működéséhez, mint a korábbi mobilgenerációk (2G, 3G, 4G).

A mobiltelefonok közti kommunikációhoz rádiófrekvenciás sugárzásra van szükség. Mind a bázisállomások, mind pedig a mobilkészülékekből származó expozíciót nemzetközi és hazai szabályok korlátozzák. Magyarországon az EU előírásainak megfelelő szigorú egészségügyi határértékeket kell betartani. A nemzetközi testületek által elfogadott határértékek az ártalom nélküli sugárzási szinthez képest is jelentősen alacsonyabbak.

Mi garantálja az egészségügyi határértékek betartását?

Az emberek védelme érdekében a szabályozás és a határértékek betartását rendszeres mérésekkel az állam (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ) felügyeli. Magyarországon 25 éve - a mobiltelefonok megjelenése óta - mérik a környezeti elektromágneses sugárzás mértékét gyermekintézmények, társasházak, közutak, adótornyok közelében.
Az évente átlagosan négyszáz mérésben sehol nem regisztráltak határérték túllépést. Ahogyan a Budapesten, Győrben és Zalaegerszegen üzembehelyezett 5G adótornyok esetében sem. Az 5G-re, illetve a 4G-re vagy más célra (pl. Wifi) használt elektromágneses sugárzások élettani hatásai lényegében nem térnek el egymástól.

 

Magyarországon az egészségügyi határértéknél nagyságrendekkel kisebb az antennák sugárzása. A mért értékek 0,001-0,002 W/m2 közt mozognak szemben a 10 W/m2-es lakossági határértékkel.

A Európában, így a hazánkban is forgalmazott mobiltelefonok döntő többségének sugárzása pedig a 2 W/kg egészségügyi határérték felénél is kisebb, mindössze 0,7-0,9 W/kg.

Kockázatos az egészségre az 5G használata? Terjeszti az 5G a koronavírust?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – évtizedek óta folyó tudományos kutatások és megfigyelések alapján kialakított – álláspontja szerint az elektromágneses tér, a nemzetközi testületek által megállapított határértékek alatt nem hordoz egészségügyi kockázatokat. Megnyugtató, hogy a mobiltelefonok széleskörű használata miatt a WHO a kutatások folytatását javasolja.
Generációváltáskor a nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően jelentősen csökken az adatátvitelhez szükséges idő, amely csökkenti a felhasználók elektromágneses kitettségét. A sűrűbb hálózatban a jobb rádiós kapcsolatnak köszönhetően a mobilok és más készülékek alacsony teljesítménnyel működnek, ami tovább csökkenti a készülékekből eredő sugárzás mértékét, valamint energiatakarékos is. Ezért az 5G bevezetésével a lakossági elektromágneses expozíció várhatóan hosszútávon sem fog növekedni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint az 5G mobilhálózatok NEM terjesztik a koronavírust. A vírusok nem terjednek rádióhullámokon és mobilhálózatokon keresztül. A koronavírus olyan országokban is elterjedt, ahol még nincsenek 5G hálózatok. A COVID-19 cseppfertőzés útján terjed, ha a fertőzött személy a közvetlen közelünkben köhög, tüsszent vagy éppen beszél. Továbbá megfertőződhetnek szennyezett felületek érintésével is, ha ezt követően rögtön a szemükhöz, szájukhoz vagy az orrukhoz érnek.

Hogyan támogatja az 5G Koalíció a biztonságos hálózatot?

Az 5G Koalíció tagjai elkötelezettek az egészségügyi határértékek betartása és betartatása, illetve a biztonságos és egészségre ártalmatlan 5G hálózatok kiépítése és működtetése mellett. Az 5GK támogat minden olyan tudományos kutatást, amely az 5G egészségre gyakorolt hatásait vizsgálja.

Mi garantálja, hogy folyamatosan biztonságban érezhessük magunkat?

Az 5G Koalíció szükségesnek tartja az 5G-re vonatkozó egészségügyi határértékek rendszeres mérését és ezzel kapcsolatos kutatásokat, illetve az eredmények, valamint a nemzetközi és a hazai vizsgálatok széles körű publikációját.

Milyen jövőképet tár elénk az 5G?

Mit ígér a személyközi kommunikációban az 5G?

Az új alkalmazások intelligens szolgáltatásokat nyújtanak majd az emberek számára, mely egyszerűbbé, kényelmesebbé, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá teszik életünket. A technológiai kommunikáció felgyorsulásával hasznos idő szabadul fel, mellyel javul az emberek jólléte.

Mit ígér a mindennapi mobilkommunikációs technológiában az 5G?

Megbízható eszközöket, korábban soha nem tapasztalt letöltési sebességet, kényelmi és praktikus funkciókkal ellátott eszközfejlesztéseket. Az 5G-re épülő alkalmazásoknak és szolgáltatásoknak köszönhetően az előttünk álló évtizedben új világ tárul majd elénk.

Milyen fontos előrelépést hoz a jövő gyógyászatában az 5G?

Széles körben segíti a távműtétek megvalósulását, robotikai megoldásokkal teszi lehetővé bonyolultabb műtétek alacsonyabb kockázatú elvégzését, biztonságosabb ellenőrzést ad az állandó orvosi felügyeletre szorulóknak. Hatékonyabb, gyorsabb gyógyászati kutatási folyamatok kezdődhetnek.

Hogyan válnak megbízhatóbbá a szolgáltatások?

Az ember-ember, az ember-eszköz és az eszköz-eszköz közötti kommunikáció az 5G-n keresztül ultramagas megbízhatóság mellett jön létre, szinte valós időben, késlekedés nélkül.

Hogyan tölt be katalizátor szerepet az 5G az élet számos területén?

A fejlesztés újabb fejlődést eredményez. Az 5G-ben rejlő lehetőségek szolgálatunkba állítása arra ösztönzi majd a kutatás-fejlesztés területén dolgozókat, hogy számos felhasználási területen érjenek el újabb és újabb eredményeket az élet szinte minden területén.

Hírek