Az 5G felhasználási területei

Az 5G mobilkommunikációs technológiában rejlő kiemelt lehetőségek: villámgyors kapcsolat, óriási kapacitás, hálózati intelligencia és a szinte valós idejű együttműködés más technológiákkal. Mobiltelefonjaink képességeinek ugrásszerű fejlődésén túlmenően mit tesz mindez már rövid- és középtávon lehetővé az alábbi öt kiemelt felhasználási területen?

5G a közlekedésben

A közlekedésszervezés új dimenziói nyílnak meg: az 5G kommunikációs hálózatokon keletkező közlekedési adatok felhasználhatósága a hatékony közlekedés fejlesztését, a balesetek számának drasztikus csökkenését, a közlekedési dugók mérséklését, és ezzel a károsanyag kibocsátás visszaesését szolgálhatja.
Ezen felül kényelmi szolgáltatásként elérhetővé válik a nagysebességű internethozzáférés a közlekedési eszközökön, melynek köszönhetően 4K/8K minőségű, akár 360 fokos médiatartalmakat nézhetnek az utasok menet közben.

5G az egészségügyben

A hagyományos orvosi eszközök szenzorokkal történő ellátása és 5G hálózatba kapcsolása lehetővé teszi a távolról történő egészségügyi ellátást. A viselhető eszközök hálózatra kapcsolásával pár éven belül lehetségessé válik a páciensek távoli egészségügyi nyomon követése.
A technológia lehetővé teszi a távdiagnózist, távkezelést vagy akár a távoli műtéteket. Ha a műszerek lemérték a beteg alapvető életjeleit (ECG, pulzus, vérnyomás, vércukorszint, testhőmérséklet) a továbbított adatok alapján lehetőség van automatikus vagy félautomatikus visszajelzésre is, amely életmentő lehet vészhelyzet esetén. A mobilkórházként működő mentőautók is alkalmasak lesznek menet közbeni, távoli sürgősségi beavatkozásokra.

5G a közbiztonságban és a veszélyhelyzetek elhárításában

Különböző természeti katasztrófák esetén kulcsfontosságú lehet az emberek gyors tájékoztatása, az energia- és akkumulátorhasználat optimalizálása, valamint az, hogy a segítő szervezetek valós idejű és nagy felbontású, élő videókat kapjanak a katasztrófa helyszínéről. Így akár távolról irányított eszközök segítségével azonnal elkezdhetnek dolgozni a mentésen, kárelhárításon.

5G az iparban és a mezőgazdaságban

A digitalizált és hálózatba kötött gépeknek, gyártósoroknak, üzemeknek köszönhetően az ipari termelésben is forradalmi megoldásokat hoz az 5G. Az ilyen gyárak - a vezeték nélküli gyártóelemeknek köszönhetően - akár pár óra leforgása alatt könnyedén átszerelhetők újfajta gyártásra, így valósággá válik az egyedi tömegtermelés. Az 5G segítségével javul közműipar és villamosenergia hálózatok megbízhatósága, hatékonysága is.
A mezőgazdasági termelésbe bevont és 5G hálózatokba kapcsolt érzékelők segítségével hatékonyabbá válik a tápanyagellátás, az öntözés és a növényvédelem, ez pedig hozzájárul az egészségesebb élelmiszerek előállításához.

5G a sportban és a szórakoztatóiparban

A nézők élménygazdagabb szolgáltatásokban részesülhetnek a sportesemények, koncertek, közösségi rendezvények helyszínein (360 fokos kamera, étel és ital rendelése az ülőhelyhez) és otthon (streaming kibővítve AR (kiterjesztett valóság) / VR (virtuális valóság) élménnyel) egyaránt. A média- és szórakoztatóipar testre szabható közvetítésekkel és médiatartalmakkal nyújtja majd a részvétel egyedi élményét.

Hírek