Egészség és környezet

A mobilkészülékekből és bázisállomásokból származó elektromágneses sugárzás mértékét illetően hazánkban az EU előírásainak megfelelő szigorú egészségügyi határértékeket kell betartani. Magyarországon a hatóságok 25 éve végeznek rendszeres ellenőrző méréseket, és az évente átlagosan négyszáz mérésben sehol nem regisztráltak határérték túllépést, ahogy az újonnan üzembe helyezett 5G adótornyok esetében sem.

A legújabb generációs mobiltechnológia korunk egyik meghatározó újdonsága, mely napjainkban indul világhódító útjára. Az 5G jóval kisebb válaszidővel, nagyságrendekkel gyorsabb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, jelentősen több végpont egyidejű kiszolgálása mellett.

A rádiózáshoz, televíziózáshoz, légiforgalmi irányításhoz, műholdak és radarok kommunikációjához hasonlóan az 5G ugyanúgy elektromágneses hullámokat használ működéséhez, mint a korábbi mobilgenerációk (2G, 3G, 4G).

A mobiltelefonok közti kommunikációhoz rádiófrekvenciás sugárzásra van szükség. Mind a bázisállomások, mind pedig a mobilkészülékekből származó expozíciót nemzetközi és hazai szabályok korlátozzák. Magyarországon az EU előírásainak megfelelő szigorú egészségügyi határértékeket kell betartani. A nemzetközi testületek által elfogadott határértékek az ártalom nélküli sugárzási szinthez képest is jelentősen alacsonyabbak.Az emberek védelme érdekében a szabályozás és a határértékek betartását rendszeres mérésekkel az állam (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ) felügyeli. Magyarországon 25 éve - a mobiltelefonok megjelenése óta - mérik a környezeti elektromágneses sugárzás mértékét gyermekintézmények, társasházak, közutak, adótornyok közelében. Az évente átlagosan négyszáz mérésben sehol nem regisztráltak határérték túllépést. Ahogyan a Budapesten, Győrben és Zalaegerszegen üzembehelyezett 5G adótornyok esetében sem. Az 5G-re, illetve a 4G-re vagy máscélra (pl. Wifi) használt elektromágneses sugárzások élettani hatásai lényegében nem térnek el egymástól.

Magyarországon az egészségügyi határértéknél nagyságrendekkel kisebb az antennák sugárzása. A mért értékek 0,001-0,002 W/m2 közt mozognak szemben a 10 W/m2-es lakossági határértékkel.

A Európában, így a hazánkban is forgalmazott mobiltelefonok döntő többségének sugárzása pedig a 2 W/kg egészségügyi határérték felénél is kisebb, mindössze 0,7-0,9 W/kg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – évtizedek óta folyó tudományos kutatások és megfigyelések alapján kialakított – álláspontja szerint az elektromágneses tér, a nemzetközi testületek által megállapított határértékek alatt nem hordoz egészségügyi kockázatokat. Megnyugtató, hogy a mobiltelefonok széleskörű használata miatt a WHO a kutatások folytatását javasolja.

Az 5G Koalíció tagjai elkötelezettek az egészségügyi határértékek betartása és betartatása, illetve a biztonságos és egészségre ártalmatlan 5G hálózatok kiépítése és működtetése mellett. Az 5GK támogat minden olyan tudományos kutatást, amely az 5G egészségre gyakorolt hatásait vizsgálja.

Az 5G Koalíció álláspontja szerint kiemelten fontos az 5G-re vonatkozó egészségügyi határértékek rendszeres mérése és az ezzel kapcsolatos kutatások folytatása, illetve az eredmények, valamint a nemzetközi és a hazai vizsgálatok széles körű publikációja.

Generációváltáskor a nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően jelentősen csökken az adatátvitelhez szükséges idő, amely csökkenti a felhasználók elektromágneses kitettségét. A sűrűbb hálózatban a jobb rádiós kapcsolatnak köszönhetően a mobilok és más készülékek alacsony teljesítménnyel működnek, ami tovább csökkenti a készülékekből eredő sugárzás mértékét, valamint energiatakarékos is. Ezért az 5G bevezetésével a lakossági elektromágneses expozíció várhatóan hosszútávon sem fog növekedni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint az 5G mobilhálózatok NEM terjesztik a koronavírust. A vírusok nem terjednek rádióhullámokon és mobilhálózatokon keresztül. A koronavírus olyan országokban is elterjedt, ahol még nincsenek 5G hálózatok. A COVID-19 cseppfertőzés útján terjed, ha a fertőzött személy a közvetlen közelünkben köhög, tüsszent vagy éppen beszél. Továbbá megfertőződhetnek szennyezett felületek érintésével is, ha ezt követően rögtön a szemükhöz, szájukhoz vagy az orrukhoz érnek.

2021. március 29-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ezzel a témával foglalkozó ad hoc bizottsága tájékoztatást adott ki az ötödik generációs (5G) mobiltelefon rendszerek egészségügyi kérdéseiről, amely ezen linken érhető el.

Tudományetikai megfontolások az 5G bevezetése kapcsán címmel Dr. Oberfrank Ferenc, a Nemzeti Agykutatási Program társadalmi hatások pillérének elnöke írt véleményt a kérdésben, mely ezen a linken érhető el.

Hírek