Mi az 5G?

Az 5G korunk egyik legmeghatározóbb technológiai újdonsága, amely a távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett merőben új, innovatív szolgáltatások és üzleti modellek kialakulását segíti elő. Számos területen hoz különleges és lenyűgöző változásokat: a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben, az energiagazdálkodásban, a katasztrófavédelemben, a szórakoztatóiparban valamint a médiában is hamarosan érezhetjük hatását.

Az 5G felhasználása a mindennapokban

Az 5G első kézzelfogható előnye számunkra a nagy sávszélesség, azaz mobilinternetünk rendkívüli gyorsasága lesz. Így olyan szolgáltatások, alkalmazások elterjedése várható, amelyek ezt a nagy sebességet igénylik. Ilyenek például a 4K/8K felbontású, akár 360 fokos videók, online streamingek, VR (virtuális valóság) és AR (kiterjesztett valóság) szórakoztatóipari játékok. Az 5G új távlatokat, nagyobb biztonságot és innovatív megoldásokat nyújt a gyógyászatban, a közlekedésben, a városok működtetésében, az iparban, valamint a sport és a szórakoztatóipar területén.

Az 5G Magyarországon

Az 5G megérkezett. Az 5G eszközöknek és berendezéseknek köszönhetően javában zajlanak a hazai hálózatfejlesztések, melynek eredményeként ebben az évben minden szolgáltatónál elérhetővé válik az 5G, melynek használatára alkalmas mobiltelefonok is folyamatosan jelennek meg a piacon. Az 5G fejlesztések üteme kiegyenlített Európában, hazánk pedig elkötelezett a technológia minél gyorsabb elterjesztésében.

5G: egészség és környezet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – évtizedek óta folyó tudományos kutatások és megfigyelések alapján kialakított – álláspontja szerint az elektromágneses tér, a nemzetközi testületek által megállapított határértékek alatt nem hordoz egészségügyi kockázatokat. Magyarországon az EU előírásainak megfelelő szigorú egészségügyi határértékeket kell betartani. Hazánkban 25 éve - a mobiltelefonok megjelenése óta - mérik rendszeresen a környezeti elektromágneses sugárzás mértékét gyermekintézmények, társasházak, közutak, adótornyok közelében. Az évente átlagosan négyszáz mérés során sehol nem regisztráltak határérték túllépést. Ahogyan a Budapesten, Győrben és Zalaegerszegen üzembehelyezett 5G adótornyok esetében sem.

Az 5G jövő

Az új alkalmazások intelligens szolgáltatásokat nyújtanak majd az emberek számára, melyek egyszerűbbé, kényelmesebbé, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá teszik életünket. A technológiai kommunikáció felgyorsulásával hasznos idő szabadul fel, ezzel pedig javul az emberek jólléte.

Hírek