A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban is téma volt az 5G. A Digitális Jólét Program és Infotér által szervezett fórumbeszélgetésen Jakab Roland, az 5G Koalíció elnökségi tagja tartott előadást az 5G technológiáról és az 5G Koalícióról. Az 5GK jövőképét 6 fontos elem köré csoportosította.

2017 nyara óta összesen 73 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez. A Digitális Jólét Program keretén belül létrejött 5G Koalíció célja olyan stratégiai együttműködések létrejöttének segítése, melyek előkészítik az 5G magyarországi bevezetését.

A hat kiemelt fontosságú elem:

1. Vertikumok – az 5G üzleti modellek kialakítása érdekében iparági párbeszédek ösztönzése az egyes vertikumok képviselőivel, annak érdekében, hogy innovációs partnerségek alakuljanak ki.

2. Érzékenyítés - programok kidolgozása és végrehajtása annak érdekében, hogy a társadalom és a gazdaság minél felkészültebb legyen a digitalizációval együtt járó változásokra.

3. Infrastruktúra - az optimális hálózatkiépítés számos partnerséget igényel, melynek elengedhetetlen eszköze a hálózatmegosztás versenysemleges formában.

4. Tesztkörnyezet - a tesztkörnyezet-koncepció lehetőséget ad a magyar innovációs potenciál kiaknázására.

5. Nemzetközi együttműködések, tudástranszfer - meg kell ismerni és hasznosítani a jó nemzetközi gyakorlatokat. Ezzel párhuzamosan fontos a magyar 5G tevékenység nemzetközi megismertetése.

6. Környezet - a gazdaságszabályozási környezet kialakítására vonatkozó javaslatok döntéshozói jóváhagyásra várnak. Az állam, a piac és a tudományos szféra közös célja, hogy az új technológiát a legoptimálisabb módon vezesse be, hogy a win-win helyzetek kialakításával minden szereplő a fejlesztések nyertese lehessen.

Hogyan terjed az 5G a világban és Magyarországon?

5 éven belül több mint 2 milliárd 5G előfizetés lesz a világban. Dél-Koreában április elején már elindultak az első 5G hálózatok, 2 hónap alatt több mint 1 millió 5G előfizetés jött lére az országban. A magyarországi frekvencia kiosztás kihirdetése megtörtént, az aukciót idén ősz végéig folytatja le a hatóság annak érdekében, hogy a szolgáltatók Magyarországon is meg tudják kezdeni az 5G-s szolgáltatások bevezetését.

Milyen területeken hoz látványos fejlődést az 5G?

Az ipari felhasználás szempontjából hatással lesz a gyártóipar precíziós beállítására vagy vezetéknélküli hálózatba kapcsolt robotok vezérlésére. Az új technológiának köszönhetően általános célú gyárak telepítése is elképzelhető lesz a jövőben, hiszen a gyártó eszközöket röviden át lehet állítani központi, optimalizált vezérlés által az üzemekben.

Az 5GK munkája, sikerei és eredményei adták az ötletet a Mesterséges Intelligencia Koalíció létrehozására is, melynek Jakab Roland az elnöke.

Forrás: https://digitalisjoletprogram.hu/hu/hirek/a-jovo-lehetosege-az-5g