Az 5G elterjedésének fontos építőeleme a megfelelő üzleti felhasználási esetek megtalálása, beleértve az agrárium területét is, ahol a technológia számos innováció alapja lehet. Az Egyesült Királyságban elindított 5G RuralDorset pilot kezdeményezés bemutatja a gazdálkodási folyamatok egyszerűsítésének lehetőségét az 5G hálózatok kiépítésével és a megfelelő eszközök bevezetésével, valamint rávilágít azokra a további fejlesztésekre, amelyekre még szükség van ahhoz, hogy a termelőknek valóban megérje a kiépítés. Ezen megállapítások egyrészt rámutatnak az 5G megoldások jelentőségére az agráriumban, másrészt mintaként szolgálhatnak a hazai ökoszisztéma, azon belül is elsősorban a piaci szereplők számára.

Lehetőségeket tárházát nyújtja a mezőgazdaság az 5G számára

Egy McKinsey & Company kutatás szerint 2030-ig világszerte 500 milliárd dollárral fog bővülni a mezőgazdasági ágazat az 5G infrastruktúra kiépítésével. Ennek oka többek között a net-zero törekvés, a világméretű élelmiszertermelési nyomás, valamint az ukrajnai helyzet által kialakult élelmiszerbiztonsági aggodalmak, amely mind komoly kihívást jelentenek a gazdálkodók számára. Ezekre a változásokra keresi a választ a Dorset városa által vezetett 5G RuralDorset pilot projekt, amely azt vizsgálta, hogy a mezőgazdasági ágazat hogyan profitálhatna az 5G kiépítésében vidéki közösségek és vállalkozások átalakításával.

Hogyan néz ki ma az összekapcsolhatóság a mezőgazdaságban?

Az összekapcsolhatóság jelenleg két fő módon segítheti a mezőgazdaság fejlődését. Először is széles körben elterjedt a traktorok automatikus kormányzása a vetés és a talajművelés helymeghatározásának és pontosságának javítása céljából, mely hozzájárul a terméshozamok növeléséhez. Másodszor, a 4G lehetővé tette, hogy mobileszközöket használjanak a földeken a gazdálkodók, így kommunikálhatnak csapataikkal, valamint a traktorok telematikai adatainak továbbításával a távkarbantartást is egyre gyakoribb. Azonban a 4G hálózat már nem elég az újabb technológiák üzemeltetéséhez.

5G kiépítésével megoldhatók a jelen kihívásai

A mezőgazdaság új technológiai korszakba lépésével a számítógépesítés, az automatizálás és így a megfelelő csatlakozási infrastruktúra létfontosságú lesz. A 4G-t adatletöltésre tervezték, így nem képes elegendő sávszélességet biztosítani a következő generációs mezőgazdasági technológiák támogatásához, ezért van szükség 5G hálózat kiépítésére. Egyre gyakoribb például, hogy robotokat és drónokat használnak a gazdaságokban a földek átvizsgálására. A drónok által készített képek segítségével látható, hogy a növények hol lehetnek tápanyaghiányosak, illetve hol vannak gyomok, betegségek vagy kártevők. Ezen információk segítségével a gazdák pontosabban tudják kezelni a területeket, kevesebb vegyszert és műtrágyát használva (amelyek ára az elmúlt évben megháromszorozódott). Az 5G-vel lehetővé válik a szántóföldi képi adatok közel valós idejű továbbítása, lehetővé téve a gazdálkodó számára, hogy rögtön döntsenek a szükséges intézkedésekről.

Az összekapcsolt 5G eszközök új szintre emelik a hatékonyságot

A 4G hálózatokon elérhető NB-IoT szolgáltatás bevezetése a gabonatárolóban keletkező hulladék csökkentésétől az áram- és vízfelhasználás mérsékléséig számos előnnyel járhat. Ezek az eszközök a vízszivárgásra vagy üzemanyaglopásra is figyelmeztethetik a gazdákat. Az 5G ugyanakkor nagyobb mennyiségű adat feltöltését teszi lehetővé az összekapcsolt eszközöknél is. Ez azt jelenti, hogy a gazdák sokkal részletesebb képet kaphatnak a gazdaságukról, és képesek lesznek a növényeket egyenként kezelni a képalkotás pontosságának köszönhetően.

A hálózatok kiépítésének megtérülése az egyes gazdaságokban eltérő

Egyes gazdák számára ugyanakkor elrettentő lehet, hogy az 5G beruházások megtérülését csak évek után látják, azonban van néhány további tanulság, amely más projektek és kísérletek számára is hasznos lehet. Az NB-IoT-re kiépített rendszerek részben felhasználhatók a középsávos 5G kiépítésére is, amelynél egy torony kb. 50 000 fontba kerül, és kb. 38 hektár lefedettséget biztosít. Ez az ipar számára alacsonynak tűnhet, azonban a mezőgazdaságban a költségek nagyban függenek a helyszín sajátosságaitól. Mérlegelni kell tehát, hogy megéri-e az automatizált rendszer kiépítése a gazdaság méretétét is figyelembe véve.

Mi kell ahhoz, hogy az 5G minél több gazdaság számára megtérüljön?

Az 5G RuralDorset pilot négy fő fejlődési területre világított rá:

  1. Az agritech piacnak még fejlődnie kell

Ugyan sok NB-IoT eszköz van a piacon, viszont egyiket sem Egyesült Királyságban gyártják. Ráadásul csak néhány NB-IoT-eszköz van, amelyet gazdaságok számára terveztek. Az agritech piac még gyerekcipőben jár. Várhatóan az automatizált traktorok és drónok a következő tíz évben átveszik a hagyományos mezőgazdasági gépek helyét. Azonban az 5G hálózat mostani kiépítése nem fog működni a piacon lévő jelenlegi technológiával, így a szolgáltatóknak együtt kell dolgozniuk az agrártechnológiai ágazattal, hogy megoldást nyújtsanak a gazdaságoknak.

 

  1. Kulcsfontosságú lesz az eszközök közötti kommunikáció helyi menedzselése

Különböző szenzorok és az adatok mennyisége miatt fontos, hogy az eszközök kommunikálhassanak egymással. Miután több különböző rendszereket próbáltak egymással összekapcsolni a kísérletek során, arra a megállapításra jutottak, hogy a saját IoT-platform és háttérttár használata bizonyul a legideálisabbnak. A mezőgazdaság új korszakában a vállalatoknak nyitottnak kell lenniük, és az adatgazdálkodási képességeiket is fejleszteniük kell.

 

  1. Ellenálló eszközökre van szükség a földeken

Teljesen különböznek a mezőgazdasági területeken megjelenő kihívások a városi vagy a gyárakban felmerülő problémáktól. Kiderült a felmérésekből, hogy földeken elhelyezkedő szenzorok valós üzemideje egy hét, ami rettentően kevés. A környezeti tényezők is nehezítették a működést, így az eszközök tartósságának és ellenállóságának növelése első helyen kell szerepeljen a napirenden.

 

  1. Kritikus lesz a megfelelő áramellátás

Miután a drónoknak és az automatizált eszközöknek egy hét az üzemideje, valamint a hideg időjárási viszonyokat sem tolerálják az akkumulátorok, új energiaellátási megoldásokra van szükség a mezőgazdasági 5G elterjedéséhez. Ennek a problémának a felismerése vezetett az Egyesült Királyságban egy új típusú IoT-eszköz létrehozásához, melynek eredményeképpen a Vodafone-nal közös projektben sikerült az energiafogyasztást 50 milliamperről – mely egy szabványos IoT-eszköz fogyasztása – 3,5 mikroamperre csökkenteni. De egy farmon az 5G tornyok áramellátása is kulcskérdés, amit a 5G RuralDorset tapasztalatai szerint az üvegszálas hálózat telepítésével együtt kell kiépíteni.

 

Szükséges a gazdák bevonása az adatbiztonsági fejlesztésekbe

A pilot során a gazdákban ugyanakkor aggodalmat keltett a harmadik felek általi adatfelhasználás. Sok nagy gépgyártó cég a gazdáknak túlzó összegeket számít fel a saját adataikhoz való hozzáférésért, mivel azokat közvetlenül a gazdaságtól távol, a cégek szervereire töltik fel. Ennek eredményeképpen sok gazdálkodót saját adatközpontot építene a gazdaságában, amely lehetővé teszi az adatok felhasználásának nagyobb ellenőrzését. A helyi adatközpontokkal az adatok eseti alapon megoszthatók, ami további bevételt hozhat a gazdaságok számára.

Az 5G RuralDorset pilot tanulságai alapján megállapítható tehát, hogy ugyan rengeteg fejlesztés vár még az agráriumban az 5G alapú technológiák elterjedéséhez, azonban, ha ez megtörténik, a gazdaságokban a munka pontosabb, gyorsabb és hosszútávon költséghatékonyabb is lehet.

 

Forrás: https://uk5g.org/5g-updates/read-articles/the-future-of-farming-with-5g-agritech-lessons-from-5g-ruraldorset/