Fontos szerepet játszanak az amerikai kormányzat klímaváltozási céljainak megvalósításában és kivitelezésében az 5G hálózatokból eredő új felhasználási esetek – derül ki az Accenture új tanulmányából, amelyet a CTIA, az amerikai vezeték nélküli szolgáltatók iparági szövetségének megbízásából készített. A jelentés szerint, amely harmincegy 5G felhasználási esetet vizsgált, a hivatkozott klímasemlegességi célok megvalósítása nemcsak ipari szempontból lesz áttörő, de az Egyesült Államok állampolgárainak életszínvonalát is javítja majd.

Jelentős szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés várható az Egyesült Államokban az 5G felhasználási esetek által

Az 5G hálózatok új felhasználási esetei várhatóan annyi szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg a környezetnek, mintha 72 millió autót kivonnának az utakról, derül ki az Accenture és CTIA közös tanulmányából. Jelentős szerepet játszik majd az 5G-nek köszönhető összekapcsoltság abban, hogy az Egyesült Államok teljesíteni tudja klímaváltozási céljait. Az 5G-alapú felhasználási esetek várhatóan akár 20%-kal is hozzájárulhatnak ország szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési céljaihoz 2025-ig.

A CTIA szerint az amerikai vezeték nélküli iparág egy világelső 5G platformot épít, amely ösztönözni fogja azokat a beruházásokat és innovációkat, melyek az ország éghajlati célkitűzéseinek eléréséhez szükségesek. Az amerikai 5G hálózatok már 305 millió embert fednek le és az 5G fejlődése már most gyorsabb, mint a 4G kiépítése volt. Minden nap azon dolgoznak a vezeték nélküli szolgáltatók, hogy ezek a hálózatok minél gyorsabban és egyre nagyobb területen jelenjenek meg. Ezek a hálózatok pedig közvetlenül hozzájárulhatnak egy fenntarthatóbb környezethez. A jelentés három olyan vertikumot is említ, ahol az 5G jelentős szén-dioxid-csökkentési potenciállal rendelkezik.

  1. Optimalizált útvonaltervezés és az üres járatok minimalizálása várható az általános közlekedésben és a városi forgalomban

Többek között a közlekedési torlódások csökkenésének, a kevesebb lámpánál történő várakozások és a parkolás közbeni üresjáratok, az optimalizált útvonalak, valamint a fenntarthatóbb közlekedési lehetőségek, például a tömegközlekedés korszerűsítésének és népszerűsítésének jóvoltából az 5G által támogatott felhasználási esetek jelentős szén-dioxid-csökkentést is eredményezhetnek az Egyesült Államokban. Az összesen akár 86,5 MMtCO2e (millió tonna szén-dioxid-egyenértékben) megtakarítási potenciál 106 millió hektárnyi erdő egy év alatt megkötött szén-dioxid mennyiségével egyezik meg.

  1. Gyors, költséghatékony és környezetbarát megoldást hozhat az 5G a gyártóiparban

A jelentés szerint a gyártásban az 5G által támogatott felhasználási esetek mintegy 67,4 MMtCO2e szén-dioxid-csökkenést is előidézhetnek az Egyesült Államokban 2025-ig. Ez a fejlettebb logisztikai és raktározási megoldásoknak, a valós idejű eszközfelügyeletnek, a prediktív karbantartásnak, a folyamatok optimalizálásának és a várhatóan jóval kevesebb utazásnak lesz köszönhető. Csak a készletgazdálkodásból származó szén-dioxid-csökkenés tizenhét széntüzelésű erőmű egy évnyi szén-dioxid-kibocsátásával lehet egyenértékű.

  1. Drasztikus kibocsátás-csökkentés várható az energiaszektorban és az épületek energiagazdálkodásában is

Ebben a szektorban akár 67,9 MMtCO2e szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést is generálhatnak az 5G által támogatott felhasználási esetek az Egyesült Államokban, mely olyan mintha 12 millió háztartás által egy teljes évnyi villamos energia alapú szén-dioxid-kibocsátásától szabadulnánk meg. Ebben a szektorban a potenciális csökkenés a valós idejű nyomon követésnek, a zöld energiafelhasználás növelésének, a távoli műveleteknek, az épületek okos energiagazdálkodási rendszereinek, a fejlettebb szellőztető rendszereknek, az intelligens mérőóráknak és intelligens hálózatoknak, valamint az ebből eredő üzemanyag-megtakarításnak tudható be. 

Az iparágaknak lépni kell, hogy kiaknázhassák az 5G előnyeit

Az Accenture szerint ez a tanulmány is azt igazolja, hogy az 5G hálózatok jelentős csökkentést hozhatnak az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátásában. Ugyanakkor ehhez az is szükséges, hogy az egyes iparágak kihasználják a felhőalapú 5G-hálózatok képességeit és újragondolják a kulcsfontosságú működési folyamataikat. Megfelelő oktatással és a szükséges, jellemzően felhő alapú, hálózati ökoszisztéma kiépítésével a szervezetek gyorsan realizálni tudják az 5G éghajlati előnyeit. Azonban ehhez szükség van a vezeték nélküli szolgáltatók aktív szerepvállalására is az 5G által nyújtott lehetőségek bemutatásában és a hatékony megoldások kialakításában az érintett iparági szereplők számára.

Forrás: https://www.ctia.org/news/5g-enabled-technologies-could-solve-for-one-fifth-of-u-s-climate-change-target-by-2025-new-study-finds