Milyen az 5G jövő? Hogyan jelenik meg az üzleti életben és a mindennapjainkban? Hogyan épül a Gigabit társadalom? Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője és Dr. Huszty Csaba a Digitális Jólét Program infrastruktúra szakértője adtak választ a kérdésekre a 20. Internet Hungary konferencián.

Az elkövetkező öt évben egyre szélesebb spektrumon válnak érzékelhetővé az 5G fejlesztések eredményei.  Az 5G Koalíció egyik kiemelt feladata a hazai társadalom és a gazdasági szféra folyamatos tájékoztatása, edukációja az 5G bevezetésével kapcsolatosan.

Három éven belül elterjednek a felhasználás üzleti – B2B – esetei, öt éven belül pedig már a B2B2C megoldások is itt lesznek. Többek között megjelennek az egymással és a környezettel kommunikáló okos járművek, melyek képesek csökkenteni a balesetek számát, a dugókat és a környezeti terhelést.

Az intelligens közlekedés maga után vonzza a biztosítási piac és a forgalomirányítás rendszereinek komoly átalakulását is. Ezek az összefüggések is arra ösztönzik a piaci szereplőket, hogy folyamatosan keressék azokat az üzleti modelleket, amelyek mentén az 5G beruházási költségei megtérülhetnek.

Az állam egyik legfontosabb szerepe a Gigabit társadalom kiépülésében a piac támogatása, a hozzáférési esélyegyenlőség biztosítása, és a kapacitáskorlátok lehetőségének kizárása. Erről már Dr. Huszty Csaba beszélt a Gigabit Stratégia alkotás folyamatához kapcsolódóan, mely összhangban van az Európai Unió Gigabit Society célkitűzéseivel. 

Forrás: https://digitalisjoletprogram.hu/hu/hirek/gigabit-tarsadalom-es-5g-a-20-internet-hungary-konferencian