Az 5G jelentősége, legújabb generációs mobilhálózatként, messze túlmutat a távközlésen – foglalta össze fő üzenetét Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az 5G Koalíció (5GK) konferenciáján. A kiépítéséhez szükséges infrastruktúra megteremtésében az államnak jelentős szerepet kell vállalnia. A szolgáltatókkal, gazdasági szereplőkkel közös koordináció lényegesen felgyorsíthatja a fejlesztéseket.

Az 5G technológia katalizátora lesz számos gazdasági és innovatív területnek. Elterjednek az IoT alkalmazások, megjelennek az autonóm járművek, és ezek csak a jelenleg ismert, népszerű példák.
A hálózat kiépítése új feladatokat hoz, a ma működőnél több, kisméretű bázisállomásra lesz szükség, több frekvenciatartományban. Az 5G szolgáltatásra alkalmas frekvenciasávok hasznosítását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvencia-árverés keretében értékesíti.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20190618/palkovics-az-allamnak-szerepet-kell-vallalnia-az-5g-halozatok-kiepiteseben-328175