Az brit kormány új törvénycsomag-tervezete a rurális területek digitális fellendülését támogatja, és ösztönzi az 5G-technológiára való átállást vidéken.

A javasolt törvénymódosítások a vidéki térségekben élő, dolgozó és utazó emberek „összekötöttségének” javítására irányulnak. A reformok megszüntetnék a vidéki mobillefedettség egyik legnagyobb akadályát azáltal, hogy csökkentik az új infrastrukturális beruházások építési idejét és költségeit. Az előírások értelmében ezeket úgy kell megoldani, hogy közben minimális vizuális átalakítást hajtanak végre az építkezések során – ezzel is konzerválva a vidékre jellemző rusztikus jegyeket.

A javaslatok értelmében a mobilszolgáltatók a jelenlegi szabályok által megengedettnél legfeljebb öt méterrel magasabb és két méterrel szélesebb új tornyokat építhetnek, illetve a meglévőket legfeljebb ennyivel bővíthetik. Ez növeli az antennatornyok hatótávolságát, és lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy több berendezést szereljenek fel rájuk, így azok könnyebben megoszthatók. A törvénycsomag-javaslat tehát arra ösztönzi a mobilszolgáltatókat, hogy a meglévő oszlopok javítására összpontosítsanak újak építése helyett.

A lépés felgyorsítja az egymilliárd font költségvetésű Közös Vidéki Hálózat projekt kiépítését, amely a vidéki „4G-vakfoltok" felszámolására épül, és felgyorsítja a következő generációs 5G hálózatok kiépítését.

A törvénycsomag-javaslatnak köszönhetően a vidéki közösségek jobb minőségű digitális technológiához fognak hozzáférni, s teljes mértékben ki tudják majd használni az 5G-alapú technológia előnyeit. Ez magában foglalja a távoli egészségügyi ellátást, az önvezető járműveket és az olyan eszközök intelligens irányítását, mint a hűtőszekrények, televíziók és fűtési rendszerek. A tervek között szerepelnek olyan javaslatok is, amelyek célja, hogy az épületeken lévő oszlopokat az autópályákhoz közelebb helyezzék el, így jobb lefedettséget biztosítva az ott közlekedők számára.

A kormány sajtóközleménye szerint szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a védett területekre, beleértve a nemzeti parkokat, a természetvédelmi területeket, a kiemelkedő természeti szépségű régiókat és a világörökségi helyszíneket.

Oliver Dowden digitalizációért felelős miniszter elmondta, hogy „Egy új digitális szintre akarjuk emelni az országot, és fel akarjuk számolni a vakfoltos és gyenge mobiljelekkel rendelkező vidéki régiókat. Ma olyan terveket fogalmaztunk meg, amelyek megkönnyítik a mobilcégek számára a vidéki kapcsolatok átalakítását, valamint kimozdítjuk a falvakat és a városokat a digitális sötét korból – előremutató lendületet biztosítva családok, vállalkozások és látogatók millióinak.”

Összegezve megállapítható, hogy az Egyesült Királyság kormánya a digitális ökoszisztéma kialakítása kapcsán olyan területre koncentrál, amely kulcsfontosságú lehet az 5G-technológiák elterjedése és széles körű használata során. A vidéki régiók digitális felzárkóztatása tehát prioritás a brit kormányzaton belül.

Forrás: https://www.gov.uk/government/news/new-laws-to-wipe-out-rural-mobile-not-spots-and-speed-up-rollout-of-next-generation-5g-technology