Az ötödik generációs (5G) mobiltechnológiára és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák aukcióját rendezte meg 2020. március 26-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. részvételével. A vállalatok a tizenöt évre szóló használati jogosultságért összesen 128.490.000.001 forintot fizettek.

Az ötödik generációs (5G) mobiltechnológiára és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák aukcióját rendezte meg 2020. március 26-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. részvételével.
A vállalatok a tizenöt évre szóló használati jogosultságért összesen 128.490.000.001 forintot fizettek.

A 700 MHz-es, 2100 MHz-es és 3600 MHz-es frekvenciatartományokra a kínálatnál nagyobb kereslet alakult ki, így az NMHH március 26-án – szigorú óvintézkedéseket betartva – árverést tartott a felkínált sávokra.

Az 5G segítségével alkalmazható innovációkat Magyarország elsők között tudja majd a hazai gazdaság javára fordítani az iparban, az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a közlekedésben vagy akár a logisztikában. A licitáló szolgáltatók által kifizetett jelentős összeg a magyar államháztartáson keresztül végső soron a magyar állampolgárok javára fordítható.

A járványhelyzetre tekintettel az árverés fokozott óvintézkedéseket betartva, felelős szervezés mellett zajlott. Az NMHH valamennyi résztvevő számára gondoskodott a védőfelszerelésről, és messzemenőkig betartotta az elvárt egészségügyi szabályokat.

A három szolgáltató az egyes frekvenciasávokon belül arra licitálhatott, hogy mennyi frekvenciablokkra tart igényt. A licit eredményei szolgáltatónként:

A Magyar Telekom a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyert el.

A Telenor a 700 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-re licitált sikerrel, nem szerzett frekvenciát a 2100 MHz-es sávban, a 3600 MHz-es sávban pedig 140 MHz-et szerzett.

A Vodafone a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 50 MHz-et szerzett.

A megszerzett frekvenciák használati jogosultságai 2035-ben járnak le. A 700 MHz-es frekvenciasáv legkorábban 2020. szeptember 6-a után lesz használható, azt követően, hogy erről a sávról a műsorszórás véglegesen elköltözik. A jogosultságok időtartama változatlan feltételekkel további öt évvel meghosszabbítható.

„Az 5G-s frekvenciaértékesítés eredményeként kiépülő szolgáltatásoknak kulcsszerepe lesz a gazdasági fejlődésben, sőt, rövid távon már a koronavírussal kapcsolatos korlátozások idején is hatékonyan támogathatják az egészségügyi hálózatunk működését, a hazai távmunkát és a távoktatást. A járvány utáni időszakban pedig gyorsíthatják a magyar gazdaság felívelését.” – mondta el Karas Monika, az NMHH elnöke.

Az NMHH ezt segítve, díjkedvezménnyel ösztönzi a szolgáltatókat arra, hogy a társadalmilag fontos helyszínekre is telepítsék az 5G-t – pl. a kórházak, egyetemek területére vagy a főbb közlekedési útvonalak mentén.

http://nmhh.hu/cikk/211179/Osszesen_mintegy_128_es_fel_milliard_forintot_fizet_a_harom_szolgaltato_az_5Gre_is_hasznalhato_frekvenciakert_az_NMHH_arveresen