Közel három és fél év telt el azóta, hogy az első 5G hálózatok megnyíltak a nagyközönség előtt. 2019 áprilisa óta világszinten piacokon jelentős beruházásokat hajtottak végre a szolgáltatók, hogy növeljék 5G-hálózataik földrajzi kiterjedését, illetve, hogy minél jobb és biztonságosabb hálózati elérést biztosítsanak a felhasználóknak. Ezeket a szolgáltatásokat vizsgálja az Open Signal globális elemzése, amely több szempontot vett figyelembe a győztesek megállapításakor: vizsgálta többek között a szolgáltatók által nyújtott tényleges 5G-elérést, fel- és letöltési sebességet, a játékélményt, valamint a 4G-hez képest elért fejlődéseket is. A globális elemzésben a magyar szolgáltatók szép eredményeket értek el, de Európának még van hova fejlődni a globális versenyben.

Mind az 5G elérhetőség, mind az 5G lefedettség tekintetében az amerikai T-Mobile teljesített a legjobban

Ez azt jelenti, hogy a T-Mobile U.S. 5G-felhasználók töltötték a legtöbb időt 5G kapcsolattal, és erre rásegít az a tény is, hogy az ország majdnem minden pontján elérhető 5G hálózat. A T-Mobile az 5G letöltési sebesség terén a második legnagyobb javulást érte el 2021 és 2022 első fele között. A svájci Swisscom és Sunrise, valamint több ázsiai szolgáltató kerül még említésre a legjobban teljesítők általános listájában.

A magyar szolgáltatóknak nincs oka szégyenkezni

Bár első helyen nem végzett egyik magyar szolgáltató sem, az elemzés alapján a hazai szereplők szép eredményeket értek el. Az Open Signal elemzése az 5G feltöltési sebességmérés rangsorában a magyar Telekomot az összesített értékelésben a vezető szolgáltatók közé sorolta, a Yettel pedig a 4G óta kiemelkedő fejlődést elért szolgáltatók listáján szerepel.

A világ leggyorsabb 5G letöltési sebességet és a legjobb játékélményt is a dél-koreai felhasználók érik el

Dél-Koreában mérték a leggyorsabb átlagos 5G letöltést, ahol hihetetlen 469,6 Mbps sebességű adatelérést biztosít a SK Telekom. Dél-Korea feltörekvő szolgáltatói, a LG U+ és a dél-koreai KT 429,6 Mbps és 381,9 Mbps 5G letöltési sebességgel a szolgáltató mögött végeztek. A legjobb játékélmény a dél-koreai KT és az SK Telecom nyújtotta a 100 pontos skálán elért 90,5-90,9 pontos statisztikai pontszámaikkal. A dél-koreai LG U+ az globális szinten vezető az 5G-t használó multiplayer játékok terén, és a svájci Salt, a cseh T-Mobile és a hongkongi csl szolgáltatók osztott harmadik helyen állnak.

A svédek vezetők az 5G videóélmény terén és a Telia Sweden felhasználóinak volt a leggyorsabb 5G feltöltési sebessége is a világon

Hármas statisztikai holtversenyben az OpenSignal elemzése szerint a legjobb 5G videó streaming élményt a Tele2, a Telia (mindkettő Svédországból) és a szlovén Telemach szolgáltató nyújtotta. Az osztrák A1 és Magenta, a német Telekom, illetve több svéd és norvég szolgáltató is kiemelkedik ebben a kategóriában. Ugyanakkor a Telia az egyetlen 5G Global győztes az 5G feltöltési sebesség terén az elképesztően gyors, 50,9 Mbps sebességű, eredményével. Ráadásul igen komoly, 7,5 Mbps-os, előnnyel nyerte el az első helyet a szolgáltató. A második helyen osztozó öt szolgáltató (a cseh T-Mobile, a norvég Telia és Telenor, a svéd Tele2 és a holland KPN) ugyanis holtversenyben 41,1-43,3 Mbps-os eredményt értek el.

Az 5G globális hatásának mind a négy mérőszáma tekintetében öt szolgáltató került az első 30 közé

Jelentős előrelépés az 5G globális elterjedése, valamint a 4G-hez mért javulás mértéke. Az 5G Global Impact Négy kategóriát vizsgáló rangsora, melynek kialakításakor a letöltési sebességet, a feltöltési sebességet, a videóélményt és a játékélményt veszik számításba. Öt szolgáltatónak sikerült az a lenyűgöző teljesítmény, hogy mind a négy 5G Global Impact kategóriában elismerést kapott az izraeli Hot Mobile és a Partner, a Fülöp-szigeteki Globe és a Smart, valamint az egysült-arab-emirátusok du nevű szolgáltatója. A Globe felhasználók 5G kapcsolatos videóélménye pontszáma 89%-kal javult a 4G elődjéhez képest. Emellett a Globe ebben a kategóriában a második legmagasabb pontszámot érte el, a felhasználók 39,6%-os javulást tapasztaltak az 5G megjelenése óta.

Egyes országokban az 5G drasztikus fejlődést hozott a 4G-hez képest

Az NTT docomo és a SoftBank az egyetlen olyan szolgáltató, amely négy kategóriában is 5G Global Rising Stars lett. Ez azt jelenti, hogy 2021 és 2022 első fele között óriási javulás tapasztalható az 5G-élmény terén. Mindketten feltörekvő szereplők az 5G elérhetőség, az 5G elérés és az 5G játékélmény kategóriákban. Emellett az NTT docomo szintén kiemelkedő eredményeket produkált az 5G letöltési sebesség, míg a SoftBank az 5G feltöltési sebesség tekintetében. Egyes országokban ráadásul hihetetlenül pozitív hatással volt a felhasználók átlagos letöltési sebességére az 5G. Fantasztikus 1183,3%-os letöltési sebesség javulásról számoltak be az izraeli Hot Mobile szolgáltató felhasználói. Őket követik a ranglétrán a chilei Movistar (1084,5%), az arab du (1051,9%) és az izraeli Partner (1014,7%) szolgáltatók.

Európában szép eredmények születtek, de van még hova fejlődni

Európai szinten az elemzésből kiemelhető Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Svájc, valamint Olaszország is, hiszen teljesítményükért az országukban működő szolgáltatók többször is említésre kerülnek. Az Open Signal elemzése ugyanakkor azt is mutatja, hogy az európai szolgáltatók jól teljesítenek, bár az amerikai és az ázsiai piacok kétségtelenül dominálnak. A további beruházások lehetővé tehetik a szolgáltatók számára, hogy kiterjesszék lefedettségüket és javítsák a hálózati hozzáférési sebességet.

Forrás: https://www.opensignal.com/reports/2022/09/global/5g-global-mobile-network-experience-awards