Egy nemrég bemutatott innovatív, 5G-vel összekapcsolt eszköz valós idejű fesztiválélményt nyújt azoknak, akik bár hallásukban korlátozottak, mégis vágynak az ingerek érzékelésére. A Vodafone 5G és a Music Not Possible szervezet által a siketek és nagyothallók számára fejlesztett haptikus mellény a hangokat rezgéssé alakítja át. Bár a legtöbb elemző szerint az 5G felhasználási lehetőségeinek száma korlátlan, eddig a legtöbb megoldás értelemszerűen az ipari, logisztikai vagy kereskedelmi szektorban jelent meg. Ezért a Vodafone UK most bemutatott emberközeli megoldása különösen izgalmas színfolt ezen az 5G felhasználási területén, emellett a megoldás érdekes példaként szolgálhat a hazai 5G ökoszisztéma számára is.

Soha nem tapasztalt élményt nyújt a felhasználóknak

A most bemutatott innovatív, 5G-képes haptikus ruhák lehetővé teszik a siket és nagyothalló fesztiválozó számára, hogy úgy vegyenek részt elő koncerteken, mint még soha. A viselhető mellény az 5G hálózatok által nyújtott lehetőségeket használja fel annak érdekében, hogy a siket és nagyothalló fesztiválozók minden eddiginél közelebb kerüljenek az élőzenei koncertélményéhez.

A Vodafone a világon elsőként fejlesztette ki ezeket a mellényeket, melyek segítségével most már azok is teljes mértékben érzékelhetik a tömeg hangulatát és az előadó produkcióját, akiknek egyébként erre nem lenne lehetőségük. Egy korábbi projektben egyébként már csatlakoztatott haptikus eszközöket az 5G hálózathoz a távközlési szolgáltató, akkor azonban azzal a céllal, hogy rögbijátékosok mérföldekre egymástól megmérkőzhessenek.

 

A megoldás egy dedikált iparági együttműködés eredménye

A speciális mellény a kifejezetten kisebbségi csoportok esélyegyenlőségéért tevékenykedő Music Not Possible szervezet haptikus technológiájának és a Vodafone alacsony késleltetésű 5G hálózatának köszönhetően jöhetett létre. Ezek az eszközök a haptikus technológiát használva lehetővé teszik, hogy a felhasználók, a csuklóra, bokára, és törzsre rögzített 24 darab érintési pont segítségével multiszenzoros rezgéseken keresztül érezzék a zenét élményt és éljék át a koncertet.

Az eszköz négy 5G vevő segítségével működik, amelyek rögzítik a tömeg zaját, és valós időben visszajuttatják azt a mellényekbe. Ezzel valóságos élményt nyújtanak a felhasználóknak, közel olyat, mint amilyet halló társaik érzékelnek. Ráadásul a haptikus öltözékek rezgésszintje is igény szerint állítható, így a legtöbb hallássérülnek ideális lehet az eszköz.

 

Több személy is kipróbálta az eszközt, pozitívak a visszajelzések

A mellényeket a Brockwell Parkban megrendezett Mighty Hoopla Fesztiválon mutatták be, ahol négy különböző mértékben hallássérült személy tesztelte ezeket. Általában a fesztiválokon és koncerteken részt vevő siket és nagyothalló személyek szájról olvasásra és a színpadi hangszórók rezgésére hagyatkoznak, hogy élvezhessék az előadást, ami igen nehéz, ha nem állnak elég közel a színpadhoz.

Alysha Allen, aki kipróbálta a mellényt, így nyilatkozott az élményről: „Egyszerűen elképesztő élmény volt érezni a tömeget és a zenét úgy, ahogyan azt még soha sem élhettem át. Igazán érezhettük a kapcsolatot a tömeggel és a körülöttünk lévő fesztiválhangulattal.”

Jessie Ware, énekes előadó elképedt az eszköz híre hallatán, számára hihetetlen volt látni a rajongók reakcióit. Ugyanakkor örült annak, hogy így már még többen élvezhetik a lehető legteljesebb mértékben a koncertjeit, ezért különösen szorgalmazza a termék népszerűsítését, szélesebb körben elérhetővé tételét. Szerinte a zene mindenkié, és elképesztő, hogy a mai technológia képes megváltoztatni azt, ahogy a siket és nagyothalló rajongói megélhetik a műsorait. Az énekesnő ezért izgatottan várja az eszközben és a fejlesztésekben rejlő lehetőségek kiteljesedését, és szeretné, ha ezek az mellények a lehető legtöbb előadásán elérhetők lehetnének a jövőben.

 

Az életminőség emelése kiemelkedő fontosságú tényező

Max Taylor, a Vodafone UK fogyasztói igazgatója kiemelte: „Az a cél vezérli a Vodafone-t, hogy a modern technológiát és az összeköttetést az élet jobbá tételére használjuk. Ez az innovatív fejlesztés lehetővé teszi számunkra, hogy ezt a siketek és nagyothallók közösségének is megtegyük. A fesztiválok a brit nyár szerves részét képezik, ezért örülünk, hogy 5G hálózatunk erejét felhasználhatjuk arra, hogy ezek az élmények a lehető legtöbb ember számára elérhetőek legyenek, így mindenki a lehető legteljesebb mértékben élvezheti ezeket.”

Ugyan a projekt jelenleg még kísérleti szakaszban van, de a fejlesztők szeretnék, ha az eszköz minél több fesztiválon, zenei előadáson, és közösségi rendezvényen lehetne jelen. Továbbá a koncertélményeket különböző VR-eszközökkel és az itt is alkalmazott haptikus technológia segítségével az otthonokba is el szeretnék juttatni majd, és nem csak a hallássérültek számára.

Bár a legtöbb elemző szerint az 5G felhasználási lehetőségeinek száma korlátlan, eddig a legtöbb megoldás értelemszerűen az ipari, logisztikai vagy kereskedelmi szektorban jelent meg. Ezért a Vodafone UK most bemutatott emberközeli megoldása különösen izgalmas színfolt ezen az 5G felhasználási palettáján, illetve a megoldás érdekes példaként szolgálhat a hazai 5G ökoszisztéma számára is.

 

Forrás: https://www.ey.com/en_gl/telecommunications/seven-ways-telecom-operators-can-power-the-metaverse