Az elmúlt másfél évben a világjárványnak köszönhetően az otthoni munkavégzés miatt egyre nagyobb hangsúly helyeződött a mobilhálózatokra. Mindez azt eredményezte, hogy a szolgáltatók is felgyorsították az 5G fejlesztéseket, valamint új csomagokat, szolgáltatásokat vezettek be világszerte, és a kereslet felfutásának köszönhetően az 5G-képes eszközök ára is csökkenésnek indult. Ugyanis az 5G nagyszerűen alkalmas arra, hogy biztonságos, nagy sebességű és megfelelően testre szabható hálózatot nyújtson az otthoni munkavégzéshez. Ezekre a változásokra mutat rá a McKinsey egy aktuális cikkében rámutatva arra, hogy az 5G hálózathoz közvetlenül kapcsolódni képes informatikai eszközök segíthetik a vállalkozásokat az ügyfélközpontú és hatékony munkavégzésben, lehetővé téve az alkalmazottak számára, hogy az adatok elérése ne legyen probléma számukra, bárhol is legyenek éppen.

Az elmúlt másfél évben a világjárványnak köszönhetően az otthoni munkavégzés miatt egyre nagyobb hangsúly helyeződött a mobilhálózatokra. Mindez azt eredményezte, hogy a szolgáltatók is felgyorsították az 5G fejlesztéseket, valamint új csomagokat, szolgáltatásokat vezettek be világszerte, és a kereslet felfutásának köszönhetően az 5G-képes eszközök ára is csökkenésnek indult. Ugyanis az 5G nagyszerűen alkalmas arra, hogy biztonságos, nagy sebességű és megfelelően testre szabható hálózatot nyújtson az otthoni munkavégzéshez. Ezekre a változásokra mutat rá a McKinsey egy aktuális cikkében rámutatva arra, hogy az 5G hálózathoz közvetlenül kapcsolódni képes informatikai eszközök segíthetik a vállalkozásokat az ügyfélközpontú és hatékony munkavégzésben, lehetővé téve az alkalmazottak számára, hogy az adatok elérése ne legyen probléma számukra, bárhol is legyenek éppen.

Felgyorsuló trendek és kihívások elé néznek a vállalkozások

 A McKinsey elemzése szerint nagyon fontos üzenetet nyomatékosított a koronavírus-járvány: a munkavállalókat megbízhatóan, rugalmasan és biztonságosan kell összekapcsolni. Az üzleti élet virtuálissá válása is elősegítette ezt a folyamatot, és nyilvánvalóvá vált, hogy ehhez a mobil számítástechnikai eszközök használatának bővítésére lesz szükség. A fájlmegosztás, a videókonferencia, az együttműködési eszközök, a közös felhő használata csak néhány tényező, amiket az online munkavégzés magával hozott. Mind az ellátási láncok, az ügyfélcsatornák, az alkalmazottak interakciói, mind az automatizálás és az AI használata megoldható a virtuális térben. Ezek az új csatornák szükségessé váltak ahhoz, hogy az ügyfelek és a beszállítók folyamatosan, több felületen és platformon keresztül digitálisan léphessenek kapcsolatba a vállalkozásokkal.

 A mai munkavállalóknak néhány e-mail vagy vállalati felület elérése már nem elégséges a hatékony munkavégzéshez. Egyrészről szükségük van arra, hogy bárhol, bármikor teljes billentyűzettel és nagyobb képernyőkkel dolgozhassanak. Másrészről a sávszélesség problémája is felmerül, egy egyszerű WIFI-hotspot nagyon gyakran nem elegendő a teljes informatikai rendszer gyors eléréséhez, így ebből a szempontból is szükséges megújítani az eszköztárakat.

 Erre a problémára a megoldást a közvetlenül az 5G mobilhálózatra kapcsolt számítástechnikai eszközök jelenthetik. Először is, nemcsak nagy sávszélességet, megbízható és biztonságos kapcsolatot kínálnak, hanem az 5G jobb helyi számítási teljesítményt is lehetővé tesz majd. Emellett pedig ezek az eszközök növelhetik a biztonságot például felhasználói hitelesítéssel és a kockázati tényezők valós idejű elemzésével.

 A bevezetés közelebb van, mint gondolnánk

 Jelenleg SIM-kártyás internetelérésre a laptopok és notebookok csak mintegy 4 százaléka, míg a táblagépek 35 százaléka képes a McKinsey felmérése szerint. Ezek az eszközök jóval a 4G megjelenése előtt jelen voltak már, azonban a világjárvány megjelenéséig nem igazán volt nagy tömegben szükség rájuk, hiszen a helyszíni munkavégzés biztonságos és zárt rendszerekben, WIFI-vel vagy vezetékes kapcsolatokkal jól működött. Főként felső vezetők és mobil munkavégzéssel (pl. helyszíni felméréssel) foglalkozó cégek voltak azok, akiknek először felkeltették az érdeklődésüket az ilyen eszközök.

 Ezért a piacon egyelőre elenyésző számú 5G-kompatibilis laptop, notebook vagy tablet található annak ellenére, hogy az 5G infrastruktúra kiépítése már a legtöbb országban elkezdődött. Mindeközben maguk az eszközök is gyors ütemben fejlődnek, hosszabb akkumulátor-élettartamot, erőteljes AI-chipkészleteket és nagyobb számítási teljesítményt ígérnek a fejlesztők. Ezzel párhuzamosan elindult a virtuális SIM-kártya, vagyis az e-SIM terjedése is, mely képes lesz a vállalati felhasználók számára rugalmas hálózati elérést biztosítani.

Várhatóan csökkenni fog az eszközök ára

 A McKinsey elemzése szerint az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 500 dollárral kerülnek többe az 5G-képes eszközök, egy 4G-képes eszköz 5G-re történő frissítésének ára pedig 200 és 300 dollár között mozog. Ugyanakkor egy vállalkozás jelentősen csökkentheti a többletköltségek egy részét azzal, hogy nagyobb számú vagy összköltségű megrendelések esetén 20–50 százalékos kedvezményeket érhet el. Ráadásul ezek a díjak várhatóan gyorsan csökkennek majd, mivel szinte már csak 5G-képes eszközöket mutatnak be a piacon.

 Ami az eszközök futtatásához szükséges mobilkapcsolatot illeti, a szolgáltatók várhatóan szintén új árakkal fognak dolgozni az 5G globális bevezetése után. Az 5G-kompatibilis laptopra váltás ma eszközönként havonta 35–40 dollárba kerül az Egyesült Államokban, azaz egy LTE-kompatibilis eszköz 5G-re történő eszközfrissítéséhez képest a további szolgáltatásköltség szinte elhanyagolható. Például egy bankban dolgozó összes alkalmazott körülbelül egyharmadának teljes átállítása ilyen mobileszközökre szinte jelentéktelen költség lesz, három év alatt az összes informatikai kiadás kevesebb mint 1 százaléka. Ugyanakkor egy kórházban ugyanekkora költségből mindössze az alkalmazottak 2-3 százalékának az eszközét lehet csupán átállítani 5G-re.

 Változó vállalati felhasználói igények vannak jelen

 A felhőalapú adattárolás fejlődésével és az olyan SaaS-alapú (software-as-a-service) szolgáltatások, mint például a termelékenységi csomagok népszerűvé válásával egyre több munkahely áll át az online, digitális munkavégzésre, amely növeli a minőségi internetelérés iránti igényt – hívja fel a figyelmet a McKinsey. Az online munkavégzés várhatóan a pénzügyi szektorban lesz igazán népszerű először, ahol a távoli tanácsadás belátható időn belül az elsődleges módszer lesz az ügyfelek kiszolgálására. Ezt alátámasztja az is, hogy a bankfiókban történő személyes ügyintézés a járvány kezdete óta 15 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban. Hasonló a helyzet az egészségügyi digitalizációval kapcsolatban is, növekszik az ilyen ellátás aránya, ideértve a távoli vizitelést, a betegek megfigyelését és sok egyéb konzultációs együttműködési forma is működik már online.

 A kiberbiztonság a változó vállalati igények egy másik területe. Napról napra egyre kifinomultabbak a támadások a bizalmas információkat tároló szerverekkel és azok adataival szemben. Az egyre növekvő adatmennyiség, valamint a távolról összekapcsolódó munkavállalók növekvő száma együttesen új kihívásokat jelent az informatikai vezetők számára. A hálózatok sérülékenységét a vállalati szerverekhez otthonról hozzáférő munkavállalók számának növekedése és a saját eszközök (bring-your-own-device) alkalmazása is növeli, emellett veszélyezteti azokat a hálózatokat is, amelyek korábban a vállalati iroda keretein belül védettek voltak.

 Mit érdemes figyelembe venni a mobileszközök bevezetésével kapcsolatban?

 Számos tényezőt kell figyelembe venni a hálózatképes mobil számítástechnikai eszközök alkalmazása során. Ezek közül a McKinsey szerint a legfontosabb a munkahelyi kultúra átalakulása. Sok alkalmazott számolt be arról, hogy nem tudták egészségesen fenntartani a munka és a magánélet egyensúlyát az otthoni munkavégzés ideje alatt. A munkáltatók feladata ezért az, hogy egészséges, fenntartható munkahelyet hozzanak létre ebben az új környezetben, melyben a megfelelően konfigurált és használt mobileszközök segítséget jelenthetnek. Annak megállapításához, hogy a mobileszközök jól illeszkednek-e az adott cég működéséhez, és hogyan lehet hatékonyan telepíteni őket, a következőket érdemes megtenni:

  • Világosan meg kell határozni azokat az eseteket, amikor a zavartalan kapcsolat üzleti értéket teremt, növeli az operatív teljesítményt vagy az alkalmazottak elégedettségét.
  • Törekedni kell arra, hogy az adott munkakörhöz és annak értékteremtő képességéhez illeszkedjen a rendelkezésre álló kapcsolat.
  • Érdemes folyamatosan vizsgálni a beruházás megtérülését, figyelembe véve a járulékos költségeket is.
  • Kezelni kell a biztonsági és kompatibilitási igényeket tekintettel arra, hogy az összekapcsolt munkaerő egy újabb bonyolultsági szintet vezet be az eszközkezelésben.
  • Végül az eszközök bevezetése után érdemes figyelemmel kísérni az alkalmazottak elégedettségét és az eszközök hatását a munkahelyi kultúrára.

Ahogy a cégek működésében egyre inkább megszokottá válnak a pandémia hatására elindult folyamatok, a mobilhálózatra kapcsolt számítástechnikai eszközöknek is egyre nagyobb szerepe lesz. Ez a váltás egybeesik a technológiai fejlődéssel és az eszközök árának csökkenésével, ami egyre szélesebb körű alkalmazást tesz majd lehetővé.

 Az ilyen kapcsolattartás minősége, a vállalati növekedés és a munkavállalók elégedettségének mértéke attól függ, hogy a munkáltatók megfelelően alkalmazzák-e a mobileszközöket és az általuk lehetővé tett munkamódszereket. Sokan azt tapasztalják, hogy ezek az eszközök javítják a munka és a magánélet egyensúlyát, de néhányan pont ez ellenkezőjéről számolnak be. Ezért nagy gondot kell fordítaniuk a vállalatoknak arra, hogy az ilyen eszközök széles körű alkalmazásával a munkahelyi kultúra pozitív irányba változzon, és a káros hatásokat elkerüljék.

 Összegezve, az 5G-képes mobileszközök mind a munkáltatók, mind pedig munkavállalók számára újraírhatják a munka fogalmát, lehetővé téve egy kényelmesebb, biztonságosabb és bármikor elérhető munkakörnyezet megteremtését.