2022 elején debütálhat az 5G Fesztivál (5GF) nevet viselő közösségi esemény, mely az 5G segítségével kívánja összekapcsolni a zenészeket és előadókat a közönséggel. Az angol kormány által támogatott 5G Testbeds and Trials Programme (5GTT) keretein belül a Digital Catapult, a Warner Music Group és több más szórakoztatóipari szereplő együttműködése révén létrejövő innovatív fejlesztés célja a fizikai korlátok lebontása a zeneiparban. Amennyiben a teszt sikerrel zárul, a fesztivál számára nem lesz többé akadály a távolság. A kis válaszidővel rendelkező 5G-kapcsolatnak köszönhetően szinte valósághű vizuális és zenei kapcsolat jöhet létre bárhol és bármikor az előadók és a nézők között. Ugyanakkor az 5G technológia által biztosított esemény nem csupán a világjárvány által korlátozott élményeket lehet képes pótolni, hanem azokat új szintre is emelheti majd mindamellett, hogy a lehető legtöbb ember számára elérhetővé teszi ezen élmények átélését.

Mi az az 5G Fesztivál?

Az Egyesült Királyságból indul világhódító útjára az 5G Fesztivál (5GF), a világ első nemzetközileg elérhető és országhatárokat nem ismerő fesztiválélménye, amely új lehetőségeket kínál az előadók és a közönség számára. A széles körű iparági együttműködésben és az angol kormány támogatásával megvalósuló fesztivál célja, hogy megteremtse a zenei együttműködések egy új, modern változatát, ahol már nem feltétel a közös zenéléshez az, hogy az előadók egy stúdióban tartózkodjanak. Emellett új üzleti modelleket kínál a fesztiválok és az élő zenei helyszínek számára azáltal, hogy elérhetővé teszi az élményt a fizikailag nem jelenlevő személyek részére is. Nem mellesleg az 5GF számos megoldással fokozza a hallgatóság élményét akár otthon, akár a helyszínen élvezik a koncertet.

Milyen előnyökkel jár az 5GF?

Az 5GF célja a művészek és közönség összekapcsolása az 5G segítségével, aminek köszönhetően személyesen vagy online formában, zavartalanul és valós időben, valamint bárhol a világon teljesen élethűen lehet majd élvezni a koncertet. Alapvetően három fő pontra fókuszál az esemény: minél több művészi produkció egy időben történő összekapcsolására, a virtuális online tartalommegosztásra, valamint a hibrid és határok nélküli fesztiválélmény biztosítására. Ennek megfelelően a kezdeményezés várhatóan átalakítja az Egyesült Királyság élőzenei, fesztivál- és rendezvényszektorát, és az 5G technológiára építve új lehetőséget kínál majd mind a zenészek, mind a hallgatóság számára.

Az 5GF lehet a fesztiválok egyik jövője

Több ember befogadására lesz képes az 5GF, mint a világ legnagyobb stadionja, hisz az O2 Lab által még fejlesztés alatt álló alkalmazáson keresztül bárki bekapcsolódhat majd, aki rendelkezik megfelelő 5G-eléréssel. Többé nem lesz akadály, ha más-más országban tartózkodik két zenész, akik együtt akarnak dolgozni. Ez pedig olyan produkciókat és zenei sokszínűséget hozhat létre, amelyre korábban nem volt lehetőség. Ezáltal az 5GF lehet a fesztiválok jövője, hisz szinte minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, mint egy hagyományos fesztivál, viszont emellett olyan emberek számára is elérhető lesz, akik nem tudnak jelen lenni.

Mi a cél ezzel a kezdeményezéssel?

Az 5GF kezdeményezés nem titkolt célja egy változatosabb, fenntarthatóbb és hozzáférhetőbb élőzeneipar létrehozása. Az 5GF révén új előadókat és új közösségeket lehet elérni, ami a feltörekvő művészeknek és előadóknak is segítség lehet a pályájuk elején. Az 5G-nek köszönhetően a fesztivál kinyitja a világot ezen művészek előtt is azzal, hogy egyszerű együttműködést biztosít. A szervezők szerint ez egy jövőbiztos üzleti modell, hisz a jövőben a világjárványtól függetlenül is milliókat vonzhatnak be az 5G fesztiválok, mivel biztonságos, élethű és kivétel nélkül mindenki számára elérhető zenei élményt nyújtanak.

Jövőre jöhet az 5G zenei élmény

A tervek szerint az 5GF első nagyszabású eseményére 2022 elején kerülhet sor, azonban a tesztek már most elkezdődtek. 2021 márciusában az első kísérletek során azt mérték fel, hogy milyen hatással van a zenészek közös hangszeres játékára a hálózati technológiából eredő késleltetés és a válaszidő. Ebben a szakaszban az 5G hálózatok segítségével arra törekedtek, hogy minél hamarabb eljuthasson a hang az egyik előadótól a másikhoz, ezáltal biztosítva a közös fizikai térben történő zenélés élményét. A szervezők szerint az első kísérlet lenyűgöző volt, ámbár néhány váratlan műszaki eredményt is produkált. 2021 júniusában kerül sor a következő kísérletekre, az első 5GF rendezvény pedig 2022 elején várható.

Új távlatok az előadóipar előtt

Több, a programban aktívan részt vevő cég vezetője is úgy nyilatkozott, hogy az 5GF nemcsak megváltoztatja majd az élő előadás élvezetéről alkotott nézetünket, hanem a korlátok is megszűnnek az előadók között. A járvány és a karantén hatására a művészek, írók és producerek korábban soha nem látott módon, egyre inkább távolról működnek együtt. Ehhez azonban megfelelő eszközök szükségesek, mert jól működő hálózat nélkül a kreativitás korlátok közé szorul. Ebben hozhat komoly áttörést az egyedi 5G-s élmény az előadók és a rajongók számára egyaránt.

A Fesztivál az 5G-nek köszönhetően eddig soha nem látott távlatokat nyit meg a művészek és a közönség előtt.