A mára 89 tagszervezetet számláló 5G Koalíció (5GK) azzal a céllal alakult meg, hogy Magyarország a világ élvonalába tartozzon az 5G bevezetése, elterjedése és gyakorlati alkalmazása területén. Korunk egyik legmeghatározóbb technológiai újdonsága számos ágazatban hoz hatékonyságot és életminőséget javító változásokat, többek közt a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben vagy az energiagazdálkodásban is. Az 5GK első fél évtizedes munkájával hozzájárult ahhoz, hogy hazánk a legfelkészültebb országok közé kerüljön Európában az 5G területén.

Az 5G Koalíció kiemelt feladata, hogy bemutassa és megismertesse a társadalom és a gazdaság szereplőivel az 5G technológia előnyeit. Az 5G ugyanis valódi értékeket teremt: élénkíti a gazdaságot és a fenntartható fejlődést, hozzájárul a zöld gazdaság kialakításához, egy egészségesebb és élhetőbb környezethez. Az 5G Koalíció hat munkacsoportban végzi munkáját 230 hazai szakértő részvételével. A szervezet eddig 82 munkacsoport ülést és 13 szakmai workshopot tartott több mint kétezer fős részvétellel. A Koalíció szakmai kiállítással egybekötött éves plenáris ülése mára hazánk legrangosabb 5G-konferenciájává nőtte ki magát. Két éve indult útjára az 5G megértését segítő, hiteles és objektív tájékoztatást közlő 5G.hu honlap.

 

„A koalíció, mint együttműködési forma egy rendkívül újszerű megoldás hazánk gazdaságtörténetében, amelyből számos nagyszerű kezdeményezés bontakozott ki. Az 5GK a piac, a tudományos élet és az állam képviselői számára olyan stratégiai és szakmai platformot nyújt, amely segíti, hogy Magyarország az 5G-fejlesztések egyik európai központjává váljon, hazánk a nemzetközi élvonalba lépjen előre az 5G bevezetése, alkalmazása területén” – mondta el Solymár Károly Balázs technológiáért felelős helyettes államtitkár.

 

Az 5GK eddigi munkájának is köszönhetően az 5G területén mára Magyarország az egyik legfelkészültebb ország Európában a DESI (Digital Economy and Social Index) 2021-es mutatója alapján. A tagok aktív részvételével az ország több pontján számos ipari-ágazati felhasználást támogató pilotprogram indult útjára egyetemi és ipari környezetben. 5G-re épülő intelligens közlekedési esetek tesztelése kezdődött el több helyszínen. Győrben egy okos játszótér kialakítása zajlik, ahol 5G-hálózatba kapcsolt közlekedési eszközök, a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán pedig 5G-hálózatba kapcsolt járművek segítségével nyílik lehetőség különböző közlekedési szituációk tesztelésére.

 

Mosonmagyaróváron egy magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági permetezési drónt kapcsolnak össze 5G-n keresztül kommunikáló földi szenzorokkal egy blokklánc-alapú platform segítségével. A Mezőhegyesi Ménesbirtokon a tehenészet épületét beltéri 5G-hálózattal fedték le, melyen később 5G-re épülő takarmányozási, állategészségügyi, termelésfelügyeleti tevékenységeket próbálhatnak ki. Sopronban egy hazai iparvállalat termelésfelügyeletének, termék-minőségbiztosításának 5G-alapú kiváltását és a munkafolyamatok kiterjesztett és virtuális valóságra (AR/VR) épülő támogatását tesztelik. Kecskeméten közvilágítási infrastruktúrára telepített 5G kiscellás bázisállomás létesült.

 

Az 5G Koalíció nemcsak a saját iparágában mutatott új utat a hazai szakmai együttműködések elmélyítésében. Az öt éve megalapított fórum mintájára számos további technológiai platform működik Magyarországon egyebek mellett a mesterséges intelligencia, a drónok alkalmazása vagy éppen a hidrogéngazdaság terén.

Forrás: https://kormany.hu/hirek/ot-eve-jott-letre-az-5g-koalicio