Melyek a legfontosabb innovációs projektek? Hol tart az 5G bevezetése Magyarországon? Mit kell tudnunk Magyarország fintech fejlesztéseiről és veszélyezteti-e az automatizáció a munkahelyeket? Dr. Solymár Károly Balázs, az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára beszélt a technológiai fejlődés által generált folyamatokról.

Az 5G bevezetésének köszönhetően akár 1100 milliárd forinttal is növekedhet a GDP, és 135 ezerrel a munkahelyek száma. A szektor Magyarországon közvetve mintegy 400 ezer embernek ad munkát, ezzel a hazai GDP több mint ötödét közvetve a digitális gazdaság állítja elő.

4G hálózatok minőségi paramétereiben, így a gyorsaságban és elérhetőségben a világ élvonalába tartozunk, arra törekszünk, hogy az 5G révén még a jelenleginél is előkelőbb helyre kerüljünk. Az ehhez szükséges hálózatok kiépítéséhez a szükséges frekvenciakészlet értékesítése és rendelkezésre bocsátása szükséges. Ehhez folyamatban van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által koordinált frekvencia-árverés a 700 MHz és 3,6 GHz-es sávokra.

Az ITM négy, fejlesztésre elsődlegesen kijelölt területe az építőipar, az élelmiszeripar, az egészségügy és a kreatív ipar. Mindegyik szektor előmeneteléhez nélkülözhetetlen az 5G hálózat nyújtotta katalizátor szerep, mely új üzleti modelleket és digitális innovációkat illeszt a felhasználók igényeihez. A kreatívipar tekintetében például egyre fontosabb az élmény - a felhasználóbarát eszközök, szolgáltatások, termékek. Az 5G technológia segíthet abban, hogy kapcsolatot teremtsen a digitális világ és az emberek között.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20190912/brutalisan-felporgetheti-a-magyar-gazdasagot-a-kormany-5g-terve-400743