Egy nemrégiben közzétett Qualcomm-jelentés szerint az 5G világszerte átalakíthatja és pozitívan befolyásolhatja az iparágakat azáltal, hogy olyan új termékeket és folyamatokat hoz létre, amelyek támogatják a környezeti fenntarthatóságot. A tanulmány hangsúlyozza, hogy az 5G által garantált fenntarthatóság gazdasági előnyt jelent, amely hozzájárul a bevételek, haszonkulcsok, valamint a termelékenység növekedéséhez, továbbá egy sor más üzleti lehetőséget is magában rejt.

Az Egyesült Államok kapcsán a Qualcomm-jelentés a következőket prognosztizálja az 5G-technológia sikeres kiépítése és elterjedése esetén:

  • 2030-ig akár 300 000 új zöld munkahely jöhet létre. Az adattudós, az adatmérnöki és a szoftvermérnöki szerepkörök egyre nagyobb teret nyernek, mivel a vállalatok egyre inkább az 5G-re támaszkodnak.
  • 374 millió tonna üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésének lehetővé tétele az Egyesült Államokban, ami egyenértékű azzal, hogy 81 millió személygépkocsit kivonnak az amerikai utakról egy évre.
  • Országszerte 410 milliárd gallon víz megtakarítása, ami több mint 4 millió háztartás vízfelhasználásának felel meg.
  • 50%-kal csökkentheti a növényvédőszer-felhasználást az Egyesült Államokban a távérzékelésre és permetezésre használt pilóta nélküli légi járművek segítségével.
  • 20%-kal növelheti az üzemanyag-hatékonyságot a C-V2X által lehetővé tett optimalizált sávkezelő és forgalomirányító rendszerek révén.

Az 5G-re épülő okos lakhatási, közlekedési, ipari, építészeti, agrár és energetikai megoldások tehát nemcsak gazdasági előnyökhöz juttathatják a piac szereplőit, hanem hosszabb távon a bolygónk fenntartható fejlődéséhez is hozzájárulnak. Az 5G előmozdítja a környezeti szempontból legideálisabb gyakorlatok alkalmazását, továbbá a zöldebb, hatékonyabb alternatívák végső soron a jövő generációinak nyújtanak opciót egy élhetőbb gazdasági és természeti közeg megteremtéséhez.

Forrás: https://www.qualcomm.com/news/releases/2021/09/20/new-qualcomm-report-calls-accelerated-efforts-use-5g-enable-more