Magyarországon először mutatta be 5G hálózaton kommunikáló önvezető járművek manővereit a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország, az Ericsson Magyarország, a Budapesti Műszaki Egyetem és az iMar Navigation. A pálya építése már 2017-ben elkezdődött, első ütemének eredményét 2019-ben avatták fel. 2020-ra, a 45 milliárdos beruházás befejezése várható.

Zalaegerszeg határában, valós körülményeket szimuláló környezetben, nyolc különböző útfelületen tesztelhetőek az önvezető és elektromos hajtású gépkocsik. A ZalaZone tesztpályái mellett átadták a technikai épületet és egy 300 fő befogadására alkalmas fogadóépületet is.
Nem csak az autóutakon vizsgálható a járművek viselkedése. Öthektáros területen a városi forgalom körülményei is kipróbálhatóak az első smart city – okosváros „szimulátorban”. Ugyanitt megtekinthető a T-Systems Magyarország, egyedileg a tesztpályára kialakított smart parking rendszere is.
A tavalyi átadón a Vodafone, Magyarországon elsőként, saját frekvenciáján elindította élő, állandó, hálózatába kapcsolt 5G bázisállomását. Az esemény résztvevői egy olyan távvezérléssel működő autót, is kipróbálhattak, amelynek irányítása a pálya melletti távoli vezetőülésből, 5G kapcsolaton keresztül valósult meg.

Ahhoz, hogy a tesztpálya a hagyományos mellett a hálózatba kapcsolt önvezető autók fejlesztésére, is alkalmassá váljon, a Magyar Telekom 2019 januárjában elindította Magyarország első szabványos 5G tesztállomását Zalaegerszeg belvárosában, és a ZalaZone pályán is 5G-képessé alakította a meglévő adótornyát.

Forrás: http://jarmuipar.hu/2019/05/felavattak-zalaegerszegi-tesztpalya-elso-utemet/