A Strategy Analytics újonnan közzétett elemzése az 5G népszerűségét és hatását vizsgálja globális szinten, különös tekintettel a 2022-es évre. Az elemzés kiterjed az ázsiai, a Perzsa-öböl menti, az amerikai és az európai régióra is. Az elemzésben szereplő számok szemléltetik az 5G szükségességét és hatását, és betekintést nyújtanak a növekedés becsült értékébe. Az 5G hozzájárulása a gazdasági növekedéshez és teljesítményhez a hálózatfejlesztés egyik fő hajtóereje, de a másik oldalon is jelentős beruházásokat igényel.

Megfigyelhető az 5G világszintű elterjedése

Az amerikai Strategy Analytics globális elemzéséből kiderül, hogy az 5G elterjedése tovább gyarapszik. 2022 júniusának végén 800 millió aktív 5G-felhasználó számláltak, ami a becslések szerint az év végére 1080 millióra nő. Ez az összes mobilkapcsolat több mint 12%-ának felel meg. Az 5G hálózatok 2021 végére a világ lakosságának 27%-át érték el, és a Strategy Analytics előrejelzése szerint a lefedettség mértéke a 2021-ben hozzáadott 650 millió lakosról 2022-re 760 millió lesz. 2022 márciusának végéig több mint egymilliárd 5G-képes mobilkészüléket adtak el világszerte, az első negyedévben a technológia általi telefoneladások ennek 42%-át tették ki. A mobilszolgáltatásokból származó bevételek 2012 óta nem látott szinten, évente több mint 4%-kal nőnek, és ebben a növekedésben fontos szerepet játszik az 5G.

A legfontosabb 5G-piacok Kína, Dél-Korea és az Egyesült Államok

2020-ban és 2021-ben a legfontosabb 5G-piacok Kína, Dél-Korea és az Egyesült Államok voltak. 2022 elején ez a három ország a világ aktív 5G-felhasználóinak 76%-át tette ki az elemzés szerint; az 5G az összes mobilkapcsolat 20%-át jelentette ezekben az országokban, szemben a világ többi részén elért 2,3%-os hányaddal. Kiderül az is, hogy az 5G növekedése továbbra is nagyon erős ezekben az országokban, hiszen ez év júniusában a kapcsolatok több mint 25%-a 5G-n keresztül jött létre, bár 2022 első felében más régiók is elkezdték a kiépítést:

  1. Fülöp-szigeteken és Thaiföldön az 5G-előfizetések száma a 2021 végi 7 millióról 2022 júniusára 12 millió fölé emelkedett az elemzés szerint.
  2. Ausztráliában 2022 első felében közel 40%-kal nőttek, és most a mobilkapcsolatok 22%-át teszik ki. Itt az 5G segített az Optus a helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférések teljesítményének jelentős javulásában.
  3. Nyugat-Európa 5G teljesítményének előnyére válik, hogy 2022 első felében az 5G jelentős, több mint 70%-os részesedést ért el az okostelefon-eladásokból. 2022-ben nagyobb hangsúlyt kapott az időosztásos duplex átvitel (TDD) 5G lefedettség főként a C-sáv használatával, hogy kiegészítse a dinamikus spektrum-megosztás (DSS) lefedettségi rétegeket egyes piacokon, ami hozzájárul ahhoz, hogy a régióban az év végére 150 millió fölé emelkedjen az 5G-kapcsolatok száma.
  4. Latin-Amerikában az 5G most kezd egyre népszerűbb lenni. 2022 első felében Brazíliában több mint 130%-kal nőtt az 5G-csatlakozások száma, Chilében pedig elkezdődött az 5G-előfizetések regisztrálása. Európához hasonlóan Latin-Amerikában is a DSS és egyre inkább a TDD telepítésekre épül az 5G.

 

Gyorsabb, több és megbízhatóbb adatelérést biztosít az 5G, mint a 4G

Az 5G a 4G letöltési sebességének 8-10-szeresére képes jobb felhasználói élményt nyújt. Egy Opensignal elemzés szerint az 5G okostelefonok jellemzően 2-3-szoros adatsebesség-növekedést élveznek az azonos gyártó 4G modelljeihez képest. A teljesítménynövekedés a felhasználási profilokban is tükröződi: a dél-koreai Tudományos és Informatikai Minisztérium becslése szerint 2022 júniusában az egy 5G-ügyfélre jutó átlagos adatforgalom (26,8 GB) 3,3-szorosa a 4G-nek (8,2 GB), míg Kínában ez az arány a becslések szerint több, mint kétszerese lesz. Egy finn jelentés szerint az 5G okostelefon-felhasználói 2021-ben havonta 33 GB-ot használtak fel, ami 15%-kal magasabb a 4G okostelefonoknál és közel 7-szer magasabb a 3G telefonoknál, míg az 5G modemek 231 GB-os adatforgalma 115%-kal haladta meg a 4G szintjét. Néhány szolgáltató az 5G-szolgáltató felhőalapú játékok, UHD-videók és AR/VR bemutatásával csábítja a leendő előfizetőket. Jellemzően 10-20%-os az egy felhasználóra jutó átlagos bevételek emelkedése, ahogy a felhasználók 4G-ről 5G-re váltanak. Például megemlíti az elemzés, hogy az 5G egy felhasználóra jutó átlagos bevételei a 4G-nél ezáltal 1,3-szer magasabbak az Egyesült Államokban, és 1,6-szor magasabbak Dél-Koreában és Kínában.

 

Egyre több szolgáltató számára jelent új bevételi forrást az 5G

Az 5G vezetékes vezeték nélküli hozzáférési piac egyre több szolgáltató számára jelent új bevételi forrást, különösen a Perzsa-öböl arab államaiban és az Egyesült Államokban, valamint számos európai piacon. Az olyan szolgáltatók számára, mint az osztrák Magenta és a svájci Sunrise, az 5G helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférések hasznos kapaszkodót jelentettek a fix-mobil konvergencia (FMC) ajánlatok számára. A Perzsa-öböl menti arab országok piacain az 5G növelte a Zain bevételeit Szaúd-Arábiában és Kuvaitban, mivel az 5G segített a 4G-nél 30%-kal magasabb egy felhasználóra jutó átlagos bevétellel rendelkező több mint 1 millió helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférésű ügyfélbázis átalakításában. Emellett az Egyesült Államokban a T-Mobile-nak jelenleg több, mint 1,5 millió ilyen ügyfele van, akik nagyjából 1,5%-kal járulnak hozzá az előfizetéses bevételekhez. Az 5G magánhálózatok szintén egy új üzleti területet jelentenek, amelyet az üzemeltetők aktívan megcéloznak. Kína élen jár ebben a tekintetben, ahol a dedikált helyszíni kapacitás helyett inkább az 5G önálló hálózatszeletelésre összpontosítanak, és az év elején több mint 4200 5G magánhálózatot támogattak az ottani szolgáltatók. Ezek az ipari felhasználási esetek széles skáláját fedik le, nagyobb mennyiségben a gyártás (pl. a Midea ipari internetplatformja), a bányászat (pl. a China Telecom intelligens bányászati rendszere), a kikötők és az egészségügy területén. Dél-Korea vitathatatlanul nem marad le, különösen az intelligens gyári megoldások mutatnak bíztató növekedést 2020 óta. Emellett más régiók üzemeltetői is lendületet vesznek, mint például a Telefonica Germany 5G kórházhálózata Lipcsében, a Vodafone 5G intermodális vasúti csomópontja Magyarországon, az Orange 5G kikötői Le Havre-ban és Antwerpenben, valamint az MTN 5G intelligens bányászat indítása Dél-Afrikában.

A szolgáltatók nem engedhetik meg maguknak, hogy lemaradjanak az 5G terén

Nem vitás, hogy az 5G világszerte a legújabb és legnagyszerűbb technológia lesz fogyasztói és vállalati szempontból is. Az Egyesült Államokban a T-Mobile erős vezető szerepe a középsávú 5G hálózatok kiépítésében (2,5 GHz-es frekvenciát használ, míg az AT&T és a Verizon 2022-ig vár a 3,5 GHz-es szolgáltatások megkezdésével, és a középsávú hálózatok lakossági lefedettségének kétszerese) több mint öt százalékponttal magasabb 5G piaci részesedést biztosít a teljes piaci részesedése felett, és több 5G helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférésű ügyfelet szolgál ki, mint a Verizon és az AT&T együttvéve. A kisebb szolgáltatók számára nyereséget jelenthet az 5G növekedési platformként való felhasználása. Dél-Koreában például az LG Uplus az 5G hálózat kiépítése és az 5G-vel bővített tartalomra való erőteljes összpontosítás révén már a korai időszakban komoly piaci részesedést szerzett. Ezáltal az LG Uplus 5G piaci részesedése megelőzi a 4G-s adatokat, a bevételi részesedését körülbelül egy százalékponttal növelte, és az 5G tartalmak exportjából is több mint 23 millió USD bevételt ért el, különösen az XR tartalmi ökoszisztémában betöltött aktív szerepe által.